Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2026'nın ilk yarısında piyasadaki sanayi ürünlerine yönelik denetim sonuçlarını açıkladı. İnsan can ve mal güvenliği ile çevre standartlarını esas alan denetimlerde toplam 26 bin 310 sanayi ürünü incelendi.
En fazla denetim 9 bin 225 ürünle asansörlerde, 6 bin 698 ürünle ise elektrikli ekipmanlarda gerçekleştirildi.
2 BİN 441 ÜRÜN UYGUNSUZ BULUNDU
Denetimler sonucunda 2 bin 441 ürünün teknik mevzuata aykırı olduğu tespit edilirken, 232 ürün de laboratuvar testlerine gönderildi. Genel uygunsuzluk oranı yüzde 9,28 olarak hesaplandı. Uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ürün grupları ise yüzde 42,86 ile kazanlar, yüzde 37,97 ile enerji verimliliği ürünleri ve yüzde 17,14 ile asansörler oldu.
105 ÜRÜN HAKKINDA TOPLATMA KARARI
Bakanlık, güvenlik riski taşıyan 105 farklı marka ve model sanayi ürünü için toplatma kararı aldı. Toplatma kararlarının büyük bölümü otomotiv ürünleri ile enerji verimliliği ekipmanlarında yoğunlaştı.
175,9 MİLYON LİRALIK İDARİ PARA CEZASI
Denetimlerde tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle toplam 175 milyon 898 bin 583 lira idari para cezası kesildi.
En yüksek ceza;
- 106,5 milyon lira ile asansörlere,
- 38,6 milyon lira ile otomotiv sektörüne,
- 10,6 milyon lira ile makine grubuna uygulandı.
Ayrıca 238 ürün için üretici ve satıcılara uygunsuzlukların giderilmesi amacıyla süre verildi.
METROLOJİ ALANINDA 982 BİNİ AŞKIN DENETİM
Bakanlık, metroloji alanında da denetimlerini sürdürdü. İlk 6 ayda toplam 982 bin 583 sayaç, takograf, tartı aleti ve diğer ölçüm cihazı kontrol edildi. Bunun yanı sıra 57 bin 658 taksimetre, 49 bin 484 ölçü transformatörü ve 3 bin 20 hazır ambalajlı mamul de denetim kapsamına alındı.