Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika'da kadınların karşı karşıya kaldığı kanser kaynaklı ölümlere ilişkin verileri paylaştı. Ghebreyesus, 2024 yılında kıta genelinde 350 bin kadının meme ve rahim ağzı kanserleri nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Ghebreyesus, kanser nedeniyle yaşanan her kaybın aileleri ve toplumları etkilediğini vurguladı. Kadınların sağlık hizmetlerine erişimde karşılaştığı güçlüklerin giderilmesi gerektiğine dikkat çekti.
AFRİKA'DA 350 BİN KADIN KANSER NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, paylaşımında "2024'te Afrika genelinde 350 bin kadın, meme ve rahim ağzı kanserleri nedeniyle hayatını kaybetti." ifadelerini kullandı.
Açıklanan rakamların yalnızca istatistik olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Ghebreyesus, her ölümün ardında bir kadının, ailenin ve toplumun bulunduğunu hatırlattı.
KADINLAR TEŞHİS VE TEDAVİDE GÜÇLÜK YAŞIYOR
Afrika'da kadınların kanser teşhisi için uzun süre beklemek zorunda kaldığını belirten Ghebreyesus, sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan sorunlara dikkat çekti.
Annelerin teşhis sürecinde gecikmelerle karşılaştığını, kız çocuklarının ise koruyucu sağlık hizmetlerine ulaşamadığını ifade etti.
Kanser tedavisinin maliyetine de değinen Ghebreyesus, ailelerin tedavi masraflarını karşılamakta zorlandığını bildirdi.
DSÖ'DEN HÜKÜMETLERE KANSERLE MÜCADELE ÇAĞRISI
Ghebreyesus, kadınlarda görülen kanser türleriyle mücadelede daha hızlı adımlar atılması gerektiğini belirterek hükümetlere, politika yapıcılara ve ilgili paydaşlara çağrıda bulundu.
Kadın kanserleriyle mücadelenin sağlık politikalarında daha fazla öncelik kazanmasını isteyen Ghebreyesus, konunun Afrika'nın sağlık, kalkınma ve finansman gündemlerinin merkezine taşınması gerektiğini vurguladı.
KADIN KANSERLERİ SAĞLIK GÜNDEMİNDE ÖNCELİK OLMALI
DSÖ Genel Direktörü, meme ve rahim ağzı kanserleriyle mücadelede yalnızca sağlık hizmetlerinin değil, bu hizmetlere ayrılan kaynakların da önem taşıdığını belirtti.
Ghebreyesus, kadın kanserlerinin sağlık politikalarında geri planda bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak Afrika ülkelerinin sağlık, kalkınma ve finansman planlarında bu konuya öncelik verilmesini istedi.
Kadınların teşhis için uzun süre beklemesi, koruyucu hizmetlere ulaşamaması ve tedavi maliyetlerini karşılamakta zorlanması, Ghebreyesus'un hükümetlere yaptığı çağrının temel gerekçeleri arasında yer aldı.