Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gerçekleştirdiği ziyarette Ege ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelere ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kathimerini gazetesinin düzenlediği söyleşide konuşan Macron, bölgede yaşanan egemenlik tartışmalarına değinerek Fransa’nın Yunanistan ile olan stratejik iş birliğini sürdüreceğini ifade etti. Açıklamalar, iki ülke arasındaki savunma ilişkilerinin güçlendirilmesi yönünde yeni bir adım olarak değerlendirildi.
“GEREKİRSE DESTEK VERİRİZ” VURGUSU
Macron, Yunanistan’ın egemenliğine yönelik olası bir tehdit durumunda Fransa’nın tavrına ilişkin soruya, “Egemenliğinize meydan okunursa gerekeni yapın, biz burada olacağız” yanıtını verdi. Bu sözler, Fransa’nın Atina’ya yönelik askeri ve siyasi desteğinin süreceği şeklinde yorumlandı. Macron ayrıca, iki ülke arasındaki ittifakın güven temeline dayandığını belirterek mevcut iş birliğinin sadece diplomatik değil, aynı zamanda savunma boyutunu da kapsadığını dile getirdi.
SAVUNMA İŞ BİRLİĞİNDE YENİ ADIMLAR
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de Fransa ile 2021 yılında imzalanan savunma anlaşmasının yenileneceğini açıkladı. Söz konusu anlaşma, taraflardan birinin saldırıya uğraması halinde karşılıklı askeri desteği içeriyor. Yeni dönemde iki ülke arasında savunma alanındaki iş birliğinin daha da genişletilmesi hedeflenirken, bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiği bildirildi.