İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs ve çevresindeki yerleşim faaliyetlerine ilişkin yeni ihale kararları açıklandı.
FKÖ'ye bağlı Ayrım Duvarı ve Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyinin açıklamasına göre ihaleler, Kudüs'ün kuzeyindeki Pisgat Zeev yerleşiminde 730, doğusundaki Maale Adumim yerleşiminde ise 350 konutun inşasını kapsıyor.
İKİ YERLEŞİM ALANINDA 1080 KONUT PLANLANIYOR
Konsey, İsrail makamlarının ekim ayında açtığı iki ihaleyle yerleşim alanlarının genişletilmesinin hedeflendiğini bildirdi.
Projelerde konutların yanı sıra ticaret, işletme ve hizmet alanlarının da yer aldığı belirtildi.
MAALE ADUMİM'DE 350 KONUT İÇİN YENİDEN İHALE
Konseyin verdiği bilgiye göre 7 Ekim'de yayımlanan ilk ihale, Maale Adumim yerleşiminde yaşlılara ayrılan 350 konutu kapsıyor. Projede ticari ve işletme amaçlı alanların da bulunacağı aktarıldı.
Aynı projenin yıl içinde daha önce de ihaleye çıkarıldığı ancak teklif verilmemesi nedeniyle geri çekildiği belirtildi. Yeniden açılan ihaleye başvurular için son tarih 30 Aralık olarak açıklandı.
PİSGAT ZEEV'DE 730 KONUTLUK PROJE
İkinci ihale ise Pisgat Zeev yerleşiminin doğusunda 730 konutun inşasını öngörüyor.
Toplam 27,5 dönümlük dört araziyi kapsayan projede satılık ve uzun dönem kiralık konutların yanı sıra ticaret, işletme ve hizmet alanları da yer alacak.
Bu ihale için son başvuru tarihi 28 Aralık olarak belirlendi.
FİLİSTİN'DEN YERLEŞİM ALANLARININ GENİŞLETİLMESİNE TEPKİ
Ayrım Duvarı ve Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi, söz konusu projelerin Kudüs ve çevresindeki İsrail yerleşimlerinin genişlemesine yol açacağını belirtti.
Konsey, yeni konut projelerinin İsrail'in bölgedeki kontrolünü artıracağını ve Filistinlilerin yerleşimlerini genişletebileceği coğrafi alanı daraltacağını savundu.
BATI ŞERİA'DA 365 YERLEŞİM BİRİMİ VE NOKTASI BULUNUYOR
Filistin istatistiklerine göre işgal altındaki Batı Şeria'da 141 İsrail yerleşim birimi ile İsrail hukukuna göre de izinsiz kabul edilen 224 yerleşim noktası bulunuyor.
Böylece bölgede toplam 365 yerleşim birimi ve noktası yer alıyor. Filistin verilerine göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki bu yerleşimlerde yaklaşık 750 bin İsrailli yaşıyor. Bunların yaklaşık 250 bini Doğu Kudüs'teki 15 yerleşim biriminde bulunuyor.
İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now'ın 2024 yılı verilerine göre ise Doğu Kudüs hariç Batı Şeria'da yaklaşık 3 milyon Filistinli ve 500 binden fazla İsrailli yerleşimci yaşıyor.
İSRAİL'İN YERLEŞİM POLİTİKASI
İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, haziran ayının sonlarında yaptığı açıklamada, görev süresi boyunca Batı Şeria'da 160 yeni yerleşim birimi kurulmasına ve 100'den fazla yerleşimin İsrail makamlarınca tanınmasına öncülük ettiğini ileri sürmüştü.
Smotrich, mevcut hükümet döneminde Batı Şeria'daki toprakların İsrail kontrolüne geçirilmesinin hızlandığını savunmuştu.
İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te kurduğu yerleşimler, uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor.