İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli alanlarına düzenlediği operasyonlar sonucu 3 Filistinli gözaltına alındı. Bu baskınlar sırasında çatışmaların meydana geldiği ifade edildi.
İnsan hakları aktivisti Usame Muhamire, yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin Yatta beldesine bağlı Vad er-Ruhim bölgesinde iki kardeşi gözaltına almak amacıyla evlerine baskın düzenlediğini duyurdu. Muhamire, güvenlik güçlerinin yerleşim alanında baskın gerçekleştirmeden önce evlerde arama yaptığını belirtti.
Filistin Sesi Radyosu'na göre, İsrail ordusunun El-Halil'in kuzeyindeki el-Arrub Mülteci Kampı'na düzenlediği bir baskında bir gencin gözaltına alındığı aktarıldı. Aynı radyo, Sa'ir beldesinde yapılan bir baskın sırasında çatışmaların yaşandığını, ancak bu olayda yaralanan kimse bulunmadığını bildirdi.
Görgü tanıkları, AA muhabirine, İsrail ordusunun beldeden çekilmeden önce yerleşim merkezine birçok göz yaşartıcı gaz bombası attığını iletti.
Baskınlar ve İnsan Hakları İhlalleri
Batı Şeria'nın kuzey kesiminde ise Filistin güvenlik güçleri, Cenin kentinin güneydoğusundaki Umm et-Tut köyünde birçok kişiyi alıkoyduğu ve kötü muamelede bulunduğu iddia edildi.
İsrail ordusunun gerçekleştirdiği diğer baskınlar arasında Ramallah'ın kuzeydoğusundaki El-Mugayyir köyü, Kudüs'ün kuzeyindeki Hizma beldesi ve Nablus'a bağlı Beyta, Beyt Decin, Beyt Furik, Irak Burin ile Kusra beldeleri yer aldı.
Altyapıya Yönelik Saldırılar
Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarına dair resmi radyo, Nablus'un güneydoğusundaki Duma köyü yakınlarında Filistinlilerin yaşadığı bölgelerde baskın düzenlendiğini duyurdu.
Filistin resmi haber ajansı WAFA, bu saldırıların Kuzey Ağvar bölgesindeki Tobas kentinin güneydoğusundaki Er-Ras el-Ahmer'deki su taşıma hattına yönelik yapıldığını ve bu durumun bölgedeki tarım arazilerini olumsuz etkilediğini bildirdi. Saldırıda, aileleri besleyen ana su hattının parçalarının tahrip olduğu kaydedildi.
Bu saldırıların sonucunda, hayvancılıkla uğraşan yaklaşık 30 Filistinli aile ile 8 bin dönüm tarım arazisinin susuz kalacağı belirtildi. İsrail’in Ekim 2023'ten bu yana Gazze’de sürdürdüğü saldırılarla eş zamanlı olarak Batı Şeria'daki saldırılar da artış göstermektedir.
Bu süreçte, 1183'ten fazla Filistinli yaşamını yitirirken, yaklaşık 13 bin kişinin de yaralandığı, 25 bine yakın kişinin gözaltına alındığı ifade edilmektedir.