Japonya, kiraz ağaçlarına zarar veren istilacı böcek türüyle mücadele kapsamında önlemleri artırmayı planladığını bildirdi.
MÜCADELE BÜTÇESİ 11 KAT ARTACAK
Kyodo ajansının haberine göre Japonya Çevre Bakanlığı, istilacı böcekle mücadele için gelecek mali yılın başlangıç bütçesinden 6,7 milyar yen talep etti.
Yaklaşık 43 milyon dolara denk gelen bu miktarın, 2026 bütçesinde ayrılan finansmanın yaklaşık 11 katı olduğu belirtildi.
KİRAZ, ERİK VE ŞEFTALİ AĞAÇLARINI TEHDİT EDİYOR
Böcek türünün yalnızca kiraz ağaçlarına değil, erik ve şeftali ağaçlarına da zarar verdiği bildirildi.
Çevre Bakanlığı, böcek popülasyonundaki artışın tarımsal zarara yol açabileceği uyarısında bulundu. Ağaçların devrilme riskinin artabileceği ve ekosistemlerin olumsuz etkilenebileceği belirtildi.
KİRAZ ÇİÇEKLERİ DE RİSK ALTINDA
Yetkililer, istilacı türün yayılmasının Japonya'nın ilkbahar aylarında önemli bir simgesi olan kiraz çiçeklerinin görülmesini de zorlaştırabileceğine dikkati çekti.
Bu nedenle mücadele çalışmalarının kapsamının genişletilmesi planlanıyor.
2012'DE İLK KEZ TESPİT EDİLDİ
Kırmızı boyunlu ve uzun antenli böceklerin boyu yaklaşık 2,5 ila 4 santimetreye ulaşabiliyor.
Japonya'da ilk kez 2012'de tespit edilen tür, 2018'de "istilacı yabancı tür" olarak sınıflandırıldı.
BÖCEĞİN BULUNDURULMASI YASAK
İstilacı türün yetiştirilmesi, bulundurulması, ithal edilmesi, satılması ve doğaya bırakılması Japonya'da yasaklanmış durumda.
Yeni bütçe talebiyle birlikte yetkililer, böceğin yayılmasının önlenmesine yönelik çalışmaların artırılmasını hedefliyor.