NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ittifakın Rusya’dan gelebilecek hibrit tehditlere karşı gerekli yanıtları verebilecek kapasitede olduğunu söyledi. Rutte, NATO’nun Ukrayna’ya desteğini artıracağını da belirtti.
RUTTE VE JANSA BRÜKSEL’DE GÖRÜŞTÜ
Mark Rutte, Slovenya Başbakanı Janez Jansa ile Brüksel’deki NATO Karargâhı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.
Rutte, Rusya’nın Ukrayna’da zorlandığını savundu. Moskova’nın NATO toprakları yakınındaki sivil altyapıya yönelik tehlikeli saldırılarını sürdürdüğünü ifade etti.
“UKRAYNA’YA DESTEĞİMİZİ ARTIRACAĞIZ”
Ukrayna’daki bir yolcu trenine düzenlenen saldırıya değinen Rutte, şu ifadeleri kullandı:
“Dün Ukrayna'da bir yolcu trenine düzenlenen saldırı, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in ne kadar çaresiz hale geldiğini gösteriyor. Putin, Ukrayna'ya verdiğimiz desteği durdurabileceğini ve birliğimizi zayıflatabileceğini düşünüyor. Yanılıyor. Bizim yanıtımız, Ukrayna'ya desteğimizi artırmak olacaktır.”
HİBRİT TEHDİTLERE KARŞI KAPASİTE VURGUSU
Rutte, NATO’nun Rusya’nın hibrit tehditlerine karşılık verebilecek imkânlara sahip olduğunu belirtti. Bu kapasitenin her zaman kamuoyuna açık biçimde gösterilmediğini söyledi.
NATO Genel Sekreteri, “Ancak sizi temin ederim ki elimizde gerekli tüm karşılık seçenekleri mevcut.” dedi.
“NATO UKRAYNA’DA SAVAŞMIYOR”
NATO’nun Ukrayna’daki savaşın tarafı olmadığını belirten Rutte, ittifak üyelerinin Kiev’e destek vermeyi sürdürdüğünü hatırlattı.
SLOVENYA’DAN UKRAYNA’YA DESTEK
Janez Jansa, Slovenya’nın NATO’nun savunma harcamaları hedefine gelecek yıl ulaşmayı amaçladığını açıkladı. Ülkelerin kendi savunma kapasitelerini geliştirmesi gerektiğini belirten Jansa, kolektif savunmanın önemine işaret etti.
Jansa, “Ancak kolektif savunma da oldukça önemli. Slovenya, Ukrayna'nın yanında olmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.