ABD’de İran savaşı nedeniyle mühimmat stoklarının azaldığı iddiası Washington’da yeni bir tartışma başlattı. Demokrat Senatör Mark Kelly, Pentagon brifinglerinde bazı füze ve hava savunma sistemlerine ilişkin rakamların “şoke edici” olduğunu savunurken, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth bu açıklamaları sert sözlerle yalanladı.
KELLY KRİTİK SİSTEMLERİ GÜNDEME TAŞIDI
Eski donanma kaptanı olan Kelly, CBS News’e verdiği röportajda Trump yönetiminin İran’a yönelik askeri müdahalesini eleştirerek operasyonun net bir strateji, hedef ve takvimden yoksun olduğunu söyledi. Kelly, Tomahawk füzeleri, ATACMS, SM-3, THAAD ve Patriot sistemlerinde stok seviyelerinin kaygı verici olduğunu ileri sürdü ve bazı mühimmatların yeniden üretiminin yıllar alabileceğini belirtti.HEGSETH’TEN GİZLİ BRİFİNG TEPKİSİ
Savunma Bakanı Pete Hegseth ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada Kelly’nin iddialarını reddederek, senatörü hassas askeri bilgileri kamuoyunda tartışmakla suçladı. Hegseth, “Kaptan Mark Kelly yine iş başında. Şimdi de televizyonda aldığı ‘gizli’ Pentagon brifingi hakkında yanlış ve aptalca konuşuyor.” ifadelerini kullandı. ABD yönetimi stoklara ilişkin resmi rakam paylaşmazken, İran merkezli gerilim Pentagon’un savunma kapasitesini yeniden siyasi gündemin üst sıralarına taşıdı.