Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Putin dünyaya seslendi: “En güçlü füze bizde”

Rusya, kıtalararası balistik füze Sarmat’ın testini başarıyla tamamladı. Putin, füzenin Batılı muadillerinden 4 kat daha güçlü olduğunu söyledi.

DÜNYA 12.05.2026 18:21 Nahibe Demirel 135 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Putin dünyaya seslendi: “En güçlü füze bizde”
Paylaş:
N

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Stratejik Füze Kuvvetleri Başkomutanı Karakayev ile çevrim içi görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Karakayev, kıtalararası balistik füze “Sarmat”ın başarıyla test edildiğini Putin’e bildirdi.

Karakayev, sıvı yakıtlı balistik Sarmat füzesinin başarıyla fırlatıldığını belirterek, test sonuçlarının füzenin doğru şekilde tasarlandığını doğruladığını ifade etti. Füze sisteminin yıl sonuna kadar muharebe görevine başlayacağını kaydeden Karakayev, bunun Rusya’nın stratejik nükleer kapasitesini güçlendireceğini söyledi.

CRKgO_1778598035_7212

PUTİN: DÜNYANIN EN GÜÇLÜ FÜZE SİSTEMİ

Başkan Putin, Sarmat füzesinin geliştirme çalışmalarına 2011 yılında başladıklarını hatırlatarak, bunun dünyanın en güçlü füze sistemi olduğunu savundu. Putin, füzedeki başlığın Batılı füzelerden 4 kat daha güçlü olduğunu ileri sürdü.

Sarmat’ın yalnızca balistik değil, aynı zamanda yörünge altı uzay uçuşu da yapabildiğini belirten Putin, füzenin 35 bin kilometreden fazla menzile sahip olduğunu ve mevcut ya da gelecekte geliştirilecek füze savunma sistemlerini aşabilecek kapasitede bulunduğunu ifade etti.

OREŞNİK FÜZESİ İÇİN NÜKLEER MESAJ

Rusya’nın caydırıcı güçlerini 2000’li yıllardan itibaren yeniden güçlendirmeye başladığını belirten Putin, bu yöndeki çalışmaların kesintisiz sürdüğünü söyledi.

ABD’nin 2002 yılında Anti-Balistik Füze Antlaşması’ndan çekilmesinin ardından Rusya’nın stratejik güvenliğini sağlama ihtiyacının arttığını vurgulayan Putin, bu kapsamda nükleer kuvvetlerin modernizasyonuna yönelik programların aşamalı şekilde uygulandığını kaydetti.

Putin, “Avangard” ve “Kinjal” hipersonik füze sistemlerinin aktif olarak kullanıldığını ifade ederek, Kinjal füzesinin Ukrayna’daki savaşta kullanıldığını ve modernizasyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

HNeTk_1778598030_6305

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI

Rus lider, hipersonik orta menzilli balistik füze “Oreşnik”in 2025 yılında ordunun envanterine dahil edildiğini belirterek, bu füzenin nükleer başlıklarla donatılabileceğini söyledi.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, kıtalararası balistik füze Sarmat’ın test sürecine ilişkin görüntüleri kamuoyuyla paylaştı.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
6 Şubat depremleri Hünkar Apartmanı davasında müteahhide 12 yıl hapis
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
6 Şubat depremleri Hünkar Apartmanı davasında müteahhide 12 yıl hapis
WhatsApp
İhbar Hattı