Suriye’de Alevi sivillere yönelik saldırı, baskı ve insan hakları ihlalleri TBMM gündemine taşındı. Alevi dernekleri, sol sosyalist partiler ve demokratik kitle örgütleri “Soykırımı Durdurun” kampanyası kapsamında bir araya geldi. DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Alevilere karşı sistematik şiddet, kaçırma, cinsel şiddet, zorla evlendirme ve ideolojik baskı iddialarının uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu vurguladı ve bu uygulamalara sessiz kalınamayacağını söyledi.
ETNİK-DİNSEL TEMİZLİK İDDİALARI VE RAPORLAR
Fırat, toplantıda Suriye’de Alevilerin yanı sıra Dürzi, Hristiyan ve diğer azınlık topluluklarının da sistematik olarak şiddet ve zorla yerinden edilme politikalarıyla karşılaştığını belirtti. Uluslararası kuruluşların raporlarında, özellikle Alevi kadın ve kız çocuklarının kaçırılması, cinsiyete dayalı şiddet ve ideolojik baskı gibi vakaların artış gösterdiği ifade ediliyor. Bu tür ihlallerin uluslararası hukuk ve insan hakları normlarıyla uyumsuz olduğu kaydedildi.
SİVİL KAYIPLAR VE BELGELER
Suriye’deki insan hakları ihlallerine ilişkin bağımsız raporlar da durumu belgelemeye çalışıyor. Syrian Network for Human Rights (SNHR) tarafından yayımlanan raporlar, Suriye genelinde sivil hedeflere yönelik birçok saldırı ve sivil kayıplar olduğunu tespit ediyor; bu saldırılar sırasında kadın ve çocuklar da yaşanan şiddetin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Raporda, yasadışı sivil ölümleri ve saldırılar uluslararası insani hukuka aykırı nitelikte olarak değerlendirilmekte ve tarafların bağımsız soruşturmalara tabi tutulması gerektiği ifade edilmektedir.
TÜRKİYE’DE MECLİSSEL TEPKİ
Türkiye’de de Suriye’deki Alevilere yönelik ihlaller uzun süredir takip ediliyor. Geçmişte Meclis’te bu konuya ilişkin araştırma önergeleri verilmiş ve Aleviler ile diğer topluluklara yönelik saldırıların araştırılması talep edilmişti. Ayrıca farklı meclis üyeleri ve sivil toplum temsilcileri, uluslararası hukukun gereği olarak sivillerin korunması çağrısında bulunmuştu.