Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Bafıl Talabani, Erbil’de düzenlenen MERI Forumu 2026’da Türkiye, İran, Bağdat ve Kürdistan Bölgesi’ndeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Talabani, bölgedeki sorunların diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini belirterek hem Türkiye’de yürütülen sürece destek verdi hem de İran’daki Kürtler için benzer bir girişimin ilk aşamasında olduklarını açıkladı.
TÜRKİYE’DEKİ SÜRECE DESTEK VERDİ
Talabani, Türkiye’de yürütülen sürecin desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’deki bu barış süreci, hepimizin desteklemesi gereken bir süreçtir.” dedi.
Türkiye’nin “Kürt sorunu ve PKK meselesi” olarak tanımladığı konunun diyalog ve diplomasiyle çözülebileceğini savunan KYB Başkanı, sürecin ilerlediğini ve destek vermeye devam edeceklerini söyledi.
Talabani, “Türkiye’nin ‘Kürt sorunu ve PKK meselesi’ dediği, dağdaki yoldaşlarımızla ilgili mesele diyalog ve diplomasiyle çözülebilir. Türkiye de bu kanaate ulaştı, süreç çok iyi ilerliyor. Biz de destekçiyiz, destek olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Ankara ile geçmişte yaşanan anlaşmazlıklara da değinen Talabani, tarafların zaman içinde birbirini daha iyi anlamaya başladığını söyledi.
“Birbirimizi daha iyi anladık. Bugün birbirimize ihtiyacımız var. Bölgemizde çok sorun, çok tehlike var. Küçük meseleleri bir kenara bırakıp büyük meselelere odaklanma zamanı geldi.” diyen Talabani, KYB’nin süreçte rol almaya hazır olduğunu belirtti.
İRAN’DA BENZER BİR SÜREÇ İÇİN TEMASLAR BAŞLADI
Talabani, İran’daki Kürtler için Türkiye’dekine benzer bir sürecin ilk aşamasında olduklarını açıkladı.
İranlı yetkililerle konunun görüşüldüğünü belirten Talabani, Tahran’ın girişimi olumlu karşıladığını ve bölgesel bir barış süreci için işbirliği önerdiğini söyledi.
“İran’daki kardeşlerimizle benzer bir sürecin ilk günlerindeyiz. Bunu İran’da çok konuştuk ve İran çok güzel karşıladı. Bölgede genel bir barış süreci oluşturmak için işbirliği yapmayı da önerdiler.” ifadelerini kullandı.
“KRİZ AYNI ZAMANDA FIRSATTIR”
Irak’taki siyasi ve ekonomik durumun Kürdistan Bölgesi’ni doğrudan etkilediğini belirten Talabani, Bağdat’taki sorunların bölgedeki koşulları daha da ağırlaştırabileceğini söyledi.
“Bağdat’ın durumu kötüyse Kürdistan’ın durumu daha da kötü olur. Güvenlik tehlikesi var, ekonomik tehlike var. Plansız hiçbir şey tedavi edilemez.” diyen Talabani, bölgedeki krizin siyasi fırsatlar da yaratabileceğini savundu.
Talabani, “Kriz aynı zamanda fırsattır. Ben Kürtler için çok büyük bir fırsat görüyorum.” dedi.
SİLAHLI GRUPLAR İÇİN RESMÎ SÜREÇ ÇAĞRISI
Talabani, Irak’taki silahlı grupların da resmî siyasi ve güvenlik mekanizmalarına dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
Silahların devlet kontrolüne alınması ve grupların resmî sürece dönmesi için İran’ın desteğinin önemli olduğunu söyleyen Talabani, “İran’ın desteği olmadan bu olmaz. İran’ın yardımıyla, bu grupların resmî sürece dönmesine yardımcı olacak bir ortam yaratabiliriz.” ifadelerini kullandı.
Söz konusu grupların geçmişte IŞİD’e karşı savaştığını hatırlatan Talabani, bu yapılarla diyalog kurulması gerektiğini belirterek, “Saygıyla ve ihtiramla onlarla oturabiliriz.” dedi.