Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için “İstanbul formülü 2.0” önerisini gündeme getirdi. Tokayev, çatışmaların dondurulmasının ardından 2022’de Türkiye’nin arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde elde edilen sonuçların temel alınabileceğini söyledi.
TOKAYEV, İSTANBUL MÜZAKERELERİNİ İŞARET ETTİ
Omsk’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Tokayev, savaşın başında İstanbul’da yapılan doğrudan temaslarda önemli ilerlemeler sağlandığını belirtti. Kazak lider, "Bu yalnızca benim mütevazı görüşüm. Madem bana başvuruyorlar, belki de bu çatışmayı artık dondurmak ve 'İstanbul formülü 2.0'a dönmek gerekir. Çünkü orada önemli sonuçlar elde edilmişti. Ardından da doğal olarak Rusya'nın da dahil olduğu büyük güçlerin garantileri altında uzun zamandır beklenen barışa doğru ilerlemek gerekir." dedi.
BARIŞ İÇİN BÜYÜK GÜÇLERİN GARANTİSİNİ ÖNERDİ
Tokayev, olası bir barış anlaşmasının Rusya’nın da aralarında bulunduğu büyük devletlerin güvencesi altında yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Çatışmaların sürmesinin her iki ülkenin de karşıtlarının işine yaradığını savunan Tokayev, can kayıplarının bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi.
KAZAKİSTAN ARABULUCULUK TEKLİFLERİNİ REDDETTİ
Kazakistan’ın gelişmeleri dışarıdan izleyen ilgisiz bir ülke olmadığını belirten Tokayev, buna rağmen arabuluculuk rolünü üstlenmeyeceklerini açıkladı. Tokayev, "Çünkü Rusya'nın gündemindeki bütün meseleleri herhangi bir arabulucuya ihtiyaç duymadan kendi başına çözebileceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.
“ÇATIŞMAYI DONDURMAK DENENMİŞ BİR YÖNTEM”
Savaşın geçici olarak durdurulmasının uluslararası alanda daha önce başvurulan bir çözüm olduğunu belirten Tokayev, "Fakat diğer taraftan, bütün bu meseleyi dondurma imkanı da mevcut. Bu, uluslararası alanda daha önce denenmiş ve başvurulmuş bir çözüm yoludur. Çünkü elbette yazık, genç insanlar hayatını kaybediyor. Bu, Rusya ve Ukrayna'nın kardeş halklarının gen havuzudur. Bütün bunların durdurulması gerekiyor. Çünkü benim kesin kanaatime göre yaşananlar, hem Rusya'nın hem de Ukrayna devletinin karşıtlarının işine geliyor ve onları sevindiriyor." dedi.