Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Trump: ABD, Venezuela’ya yardım etmeye hazır

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’daki peş peşe depremlerin ardından ülkesinin yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı.

DÜNYA 25.06.2026 08:16 Nahibe Demirel 154 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Trump: ABD, Venezuela’ya yardım etmeye hazır
Paylaş:
N

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’da peş peşe meydana gelen 7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki depremlerin ardından açıklama yaptı. Trump, ilk bilgilerin endişe verici olduğunu belirterek ABD’nin Venezuela’ya yardım etmeye hazır olduğunu duyurdu.

Truth Social hesabından paylaşım yapan Trump, depremleri “devasa boyutlarda” olarak nitelendirdi. ABD Başkanı, gelen ilk haberlerin iyi olmadığını ve ülkede ciddi can kaybı yaşandığına ilişkin bilgiler aldıklarını ifade etti.

Trump, ABD hükümetinin ilgili tüm kurumlarına hazırlık talimatı verdiğini açıkladı. Washington yönetiminin arama kurtarma, sağlık desteği ve insani yardım alanlarında hızlı hareket etmeye hazır olduğu belirtildi.

ABD KURUMLARINA HAZIRLIK TALİMATI VERİLDİ

Trump’ın açıklamasında, ABD’nin Venezuela’ya destek vermeye “hazır, istekli ve muktedir” olduğu vurgulandı. Açıklama, deprem sonrası uluslararası yardım çağrılarının arttığı bir dönemde geldi.

ABD yönetiminin afet yardım ekipleri, arama kurtarma birimleri, tıbbi malzeme ve insani destek için hazırlık yaptığı bildirildi. Yardımın, Venezuelalı yetkililerle koordinasyon içinde yürütülmesi bekleniyor.

Deprem sonrası çok sayıda ülkenin Venezuela’ya destek mesajı verdiği belirtilirken, ABD’nin de sürece dahil olması afet diplomasisi açısından dikkat çekti. Bölgedeki hasarın büyüklüğü nedeniyle uluslararası desteğin kritik önemde olduğu ifade ediliyor.

USGS’DEN YÜKSEK KAYIP ÖNGÖRÜSÜ

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Venezuela’daki depremlerin ardından ağır hasar ve yüksek can kaybı riski bulunduğunu bildirdi. Kurumun erken etki değerlendirmesinde, kayıpların çok yüksek olabileceği uyarısı öne çıktı.

USGS’nin modellemesine göre can kaybının 10 bin ile 100 bin arasında olabileceği tahmin edildi. Bu değerlendirmenin kesin bilanço değil, depremin büyüklüğü, derinliği, nüfus yoğunluğu ve yapı stokuna göre yapılan erken risk analizi olduğu vurgulanıyor.

Kurum, yüksek kayıplar ve kapsamlı hasarın muhtemel olduğunu belirtti. Arama kurtarma çalışmalarının ilerlemesiyle resmi can kaybı ve yaralı sayısının netleşmesi bekleniyor.

CAN KAYBI BİLANÇOSU NETLEŞMEYİ BEKLİYOR

Venezuela makamlarından gelen ilk resmi bilgilere göre can kaybı ve yaralı sayısı artabilir. Enkaz altındaki kişilere ulaşılmasıyla bilançonun değişebileceği belirtiliyor.

USGS’nin yüksek kayıp öngörüsü, depremin sığ derinlikte meydana gelmesi ve yoğun nüfuslu bölgelerde hissedilmesi nedeniyle dikkat çekiyor. Ancak kesin rakamların resmi kurumların açıklamalarıyla netleşeceği vurgulanıyor.

Venezuela’da arama kurtarma çalışmaları devam ederken, uluslararası yardım teklifleri de artıyor. ABD’nin yardım mesajı sonrası bölgeye gönderilecek ekip ve malzemelerin ayrıntılarının ilerleyen saatlerde açıklanması bekleniyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Özdağ’dan Bingöl’de Öcalan çıkışı: Şeyh Said ile hiçbir farkı yok
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Özdağ’dan Bingöl’de Öcalan çıkışı: Şeyh Said ile hiçbir farkı yok
WhatsApp
İhbar Hattı