Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Petrolde tansiyon yükseldi: Brent 100 dolara dayandı

Brent petrolün varili 99,39 dolardan işlem görüyor. ABD-İran gerilimi, Hürmüz Boğazı'ndaki belirsizlik ve küresel arz endişeleri petrol fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

EKONOMİ 29.09.2026 10:01 Meryem Velieceoğlu 84 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Petrolde tansiyon yükseldi: Brent 100 dolara dayandı
Paylaş:
N

Brent petrolün varil fiyatı uluslararası vadeli piyasalarda yeniden yükselişe geçti. Dün 101,24 doları gören ve günü 97,83 dolardan tamamlayan Brent petrol, bugün saat 09.36 itibarıyla yüzde 1,6 artışla 99,39 dolardan işlem gördü.

Aynı saatlerde Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün kasım vadeli varil fiyatı ise 93,93 dolar seviyesinde gerçekleşti.

ABD-İRAN BELİRSİZLİĞİ FİYATLARI ETKİLİYOR

Petrol fiyatlarındaki yükselişte ABD ile İran arasındaki diplomatik temaslara ilişkin belirsizlik etkili oluyor. Taraflardan müzakerelerin seyrine yönelik farklı açıklamalar gelirken, Hürmüz Boğazı'nın yeniden ulaşıma açılıp açılmayacağına ilişkin belirsizlik de sürüyor. İran ile ABD arasındaki çatışmaların sona erdirilmesi ve Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılması amacıyla dolaylı müzakerelerin başlaması için arabuluculuk çalışmalarının devam ettiği bildiriliyor.

TRUMP'IN TEKLİFİ REDDETTİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ

Associated Press'in üç yetkiliye dayandırdığı haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı bir hafta içinde yeniden açmasını öngören bir teklifi reddetti. Söz konusu teklifte Washington'ın İran limanlarına yönelik ablukayı kaldırması, dondurulan İran varlıklarını serbest bırakması ve petrol yaptırımlarından feragat etmesi karşılığında Tahran'ın boğazı yeniden açması öngörülüyordu. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ise Katar'ın yürüttüğü arabuluculuk kapsamında gelecek yanıtı beklediklerini belirtti.

HÜRMÜZ BOĞAZI PETROL PİYASASININ GÜNDEMİNDE

İran heyeti, BM Genel Kurulu kapsamında bulunduğu ABD'de Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılması için Washington'a Katar'ın arabuluculuğunda 7 şart sunmuştu. Trump ise bu şartları kabul etmediklerini açıklamıştı. Trump, “Hürmüz'ü bir an önce açmak için anlaşma yapmak istiyorlar, çünkü çok fena yeniliyorlar.” ifadelerini kullanırken, ABD'li müzakerecilerin bu hafta İran ile daha fazla görüşme yapmasını beklediğini söylemişti. İran'ın resmi haber ajansı IRNA ise Tahran'ın Washington ile müzakere planının bulunmadığını bildirdi. Haberde, Katar aracılığıyla iletilen şartlara Washington'dan gelecek yanıtın beklendiği belirtildi.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI DA FİYATLAR ÜZERİNDE ETKİLİ

Rusya ile Ukrayna'nın enerji altyapılarına yönelik saldırıları da küresel petrol arzına ilişkin endişeleri artırıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'daki çeşitli savunma ve petrol tesislerine yönelik saldırılar gerçekleştirdiklerini açıkladı. Zelenskiy ayrıca Trump ile yaptığı görüşmenin ardından, Rusya'nın Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef almaması durumunda Kiev'in enerji ateşkesine hazır olduğunu belirtmişti.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: AA
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Fon krizinde Meclis araştırması talebi: “Risk aylar öncesinden biliniyordu”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Fon krizinde Meclis araştırması talebi: “Risk aylar öncesinden biliniyordu”
WhatsApp
İhbar Hattı