SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Erdoğan: Yangınların %96’sı insan kaynaklı

Haber görseli

Kabine toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günlerdir ülke genelinde etkili olan orman yangınlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yangınların yüzde 96’sının insan kaynaklı olduğunu vurgulayan Erdoğan, 149 şüphelinin gözaltına alındığını, 38 kişinin ise tutuklandığını duyurdu. Erdoğan, “Bu yangınlar sadece doğaya değil, milletimizin ortak geleceğine yönelmiş bir tehdittir. Gereken neyse yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

SABOTAJ VE İHMAL VURGUSU: 149 GÖZALTI, 38 TUTUKLAMA

Erdoğan, orman yangınlarının çoğunun ihmal ve dikkatsizlik sonucu çıktığını belirtti. Ancak az da olsa sabotaj ve kasıt unsurlarının da bulunduğunu ifade etti:
“Yangınların yüzde 96’sı insan kaynaklı. Sigara izmaritinden piknik ateşine, anız yakmaktan cam şişe bırakmaya kadar küçük gibi görünen ihmallerin bedelini hep birlikte ödüyoruz.”

YANGINLARA ANINDA MÜDAHALE: EN GÜÇLÜ FİLO TÜRKİYE’DE

Devletin yangınlara karşı tüm tedbirleri aldığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin bu konuda dünya standartlarının üzerinde olduğunu söyledi:
“27 uçak, 105 helikopter, 6 bine yakın kara aracı ve 25 bin personelimizle yangınlara müdahale ediyoruz. Yangına ilk müdahale süresini 10 dakikaya kadar düşürdük. Hava ve kara filomuz Akdeniz kuşağındaki ülkelerin tamamından daha güçlü.”

İTFAİYE YAPILANMASI: 30 BÜYÜKŞEHİR VE 51 İLDE AFAD MODELİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangınlarla mücadelede yeni bir örgütlenme modeline geçileceğini duyurdu:
“İtfaiye, 30 büyükşehrin sorumluluğundadır. Kalan 51 ilde ise AFAD teşkilatlanacak. Böylece 81 vilayette yangın ve afetlere karşı hızlı ve güçlü bir yapı kuracağız.”

TEKNOLOJİ VE YERLİ ÇÖZÜMLERLE MÜCADELE GÜÇLENDİ

Yangınlara karşı İHA ve yerli erken uyarı sistemlerinin kullanıldığını belirten Erdoğan, teknolojinin bu alandaki önemine dikkat çekti:
“Orman yangınlarında İHA kullanan iki ülkeden biriyiz. Erken uyarı sistemimizle riskli bölgeleri önceden tespit ediyoruz. 4796 yangın havuzu ve gölet ile hava araçlarımızın suya erişimini hızlandırdık.”

TERÖRSÜZ TÜRKİYE VE ULUSLARARASI BARIŞ ÇAĞRISI

Kabine toplantısında ayrıca terörle mücadele ve dış politika konuları da ele alındı. Erdoğan, “Terörsüz Türkiye hayal değil, bir milli projedir. Bu konuda tüm siyasi partilere yapıcı katkı çağrısında bulunuyoruz” dedi. Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin de, barış masasına ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

“BÜTÜN FELAKETLERLE MİLLETÇE MÜCADELE EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda birlik ve beraberlik vurgusu yaptı:
“Bu mücadeleyi milletimiz olmadan kazanamayız. Bu bir savaş ve yeşil vatan müdafaasıdır. Devlet olarak gerekeni yapıyoruz ama 86 milyonun da bu savaşta yeri vardır.”

Kaynak: İHA