CHP’li Yıldırım Kaya, “‘Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi’ sahte bir kanun teklifidir”

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, “AKP’nin 2021 yılının son günü TBMM Başkanlığına verdiği ‘Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi’ algı operasyonundan öteye gidemeyen sahte bir kanun teklifidir. Bu kanun ölü doğmuştur. Öğretmenlerimizin taleplerini ve ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır” dedi.
 Tarih: 05-01-2022 14:28:28
CHP’li Yıldırım Kaya, “‘Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi’ sahte bir kanun teklifidir”

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, AKP’nin 31 Aralık 2021’de TBMM Başkanlığına sunduğu “Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi” konusuna ilişkin TBMM’de basın açıklamasında bulundu.

AKP’nin meclise sunduğu “Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifinin” öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamadığını belirten Kaya’nın açıklamalı şu şekilde:

“ÖĞRETMENLERİN TAMAMINA DEĞİL BİR KISMINA MAAŞ İYİLEŞTİRME TEKLİFİDİR”

“Bu Kanun Ölü Doğmuştur. Öğretmenlerin Tamamına Değil Bir Kısmına Maaş İyileştirme Teklifidir. AKP’nin 2021 yılının son günü TBMM Başkanlığına verdiği “Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi” algı operasyonundan öteye gidemeyen sahte bir kanun teklifidir. Bu kanun ölü doğmuştur. Öğretmenlerimizin taleplerini ve ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Bu yasa kısmi bir ödenek iyileştirme yasasıdır. Bu yönüyle özel ve kamu dahil olmak üzere istisnasız tamamını kapsamalıdır. Yasa teklifi bu şekilde değiştirilirse destekleriz. Onun dışında yasanın tümüne karşıyız. Öğretmenlik mesleğinin basamaklandırılmasına gerek duyulmaksızın yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Başöğretmenliğe öngörülen 1366 TL tüm öğretmenlere koşulsuz verilmelidir. Öğretmenlik mesleğinin en önemli özelliği, gelecek nesilleri yetiştirmesidir. Öğretmenlik bu özelliğiyle diğer tüm mesleklerden ayrılır. Öğretmenlik aynı zamanda uzmanlık gerektiren bir meslektir. Ancak öğretmenlerimiz yüklendikleri ağır sorumluluğa rağmen, hak ettikleri toplumsal statü ve saygınlığa sahip değildir”

HERKES ÖĞRETMEN!

“Siz hiç tıp fakültesinden mezun olmayan bir kişinin doktorluk yaptığını gördünüz mü? Ya da hukuk fakültesi mezunu olmayan birine avukatlık hakkı verildiğine tanık oldunuz mu?  Eczacılık fakültesi mezunu olmayan biri eczacılık yapabilir mi? Eczane açabilir mi? Dişçilik fakültesi mezunu olmayan biri muayenehane açabilir mi? Diş hekimliği yapabilir mi? Mimar ve Mühendisler kendi odalarına kayıt yaptırarak işlerini yürütürler. Baroya kaydı olmayan kişi avukatlık yapamaz. Ancak Türkiye’de her meslekten, hatta herkes öğretmenlik yapıyor. Bu kanun teklifi öğretmenliği bir uzmanlık mesleği olarak tanımlamasına rağmen, öğretmenlere kadrolu çalışma hakkını vermiyor. Ailelerin birleşmesi için tayin hakkını tanımıyor. Emeklilikte 3600 ek göstergeyi tüm öğretmenlere vermiyor. Öğretmenlere karşı çıktıkları aday öğretmenlik, uzman öğretmenlik, başöğretmenlik gibi kariyer basamakları dayatılıyor. Belli sayıda öğretmene uzman ve başöğretmenlik verilerek, kariyer doğrudan doğruya maaş artışına endeksleniyor. Öğretmenlik mesleğinin toplumsal statüsü ve saygınlığı göz ardı ediliyor. Öğretmen yetiştirilmesine ilişkin bir düzenleme yok. Özel sektörde çalışan öğretmenler kapsam dışı bırakılıyor. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sınavdan önce yapılarak yargısız infaz kanunlaştırılıyor. Kanunda yer almayan konuların tamamen yönetmeliklerle düzenlenmesi de büyük bir keyfiyeti beraberinde getiriyor. İşte bu yüzden AKP’nin getirdiği Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi ölü doğmuştur.”

MEVCUT KARİYER BASAMAKLARI

“AKP’nin yeni bir şeymiş gibi TBMM’ye sunduğu kariyer basamakları şu anda uygulanmaktadır. 30.06.2004 tarih ve 5204 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve Devlet Memurları Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile öğretmenlik mesleği; adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılmıştır. Söz konusu Kanunla toplam serbest öğretmen kadro sayısı içinde başöğretmen oranı %10, uzman öğretmen oranı ise %20 olarak belirlenmiştir. Bu değişikliğe dayalı olarak hazırlanan Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliğinde kariyer basamaklarında yükselme sınavına, meslekte 7 yıl hizmeti olanların uzman öğretmenlik için, uzman öğretmenlikte 6 yılını dolduranların da başöğretmenlik için başvuru yapmalarına olanak sağlanmıştır. Sınav sonucunda 60 puan alanlar başarılı sayılmış ve mevcut öğretmen kadrosunun yüzde 20’si kadar öğretmenin unvanı, uzman öğretmen olarak değiştirilmiştir. 2006 yılında 92 bin 382 öğretmen uzman, 338 öğretmen başöğretmen olarak belirlenmiştir. O dönem sınav sorularının FETÖ tarafından çalındığını da biliyoruz. 2020 yılı verilerine göre ise MEB’te 100 başöğretmen 83 bin 350 uzman öğretmen bulunmaktadır. Uzman öğretmenlere 2021 yılında 315 başöğretmenlere ise yaklaşık 635 TL ödenmektedir.”

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNUNDA NASIL OLMALI?

CHP olarak tüm eğitim bileşenlerinin görüşlerini de alarak 23 Kasım 2018 yılında TBMM Başkanlığına “Öğretmenlik Meslek Kanunu" teklifini verdiklerini belirten Kaya’nın Öğretmenlik Meslek Kanunu önerileri şu şekilde;

“1. Öğretmenlere hak ettikleri toplumsal statü ve saygınlığı önceleyen bir anlayışla hazırlanmalıdır.

2. Öğretmen atamaları, öğretmen yetiştirme, yer değiştirme, mesleki gelişim, denetim, disiplin, mali ve sosyal tüm özlük hakları düzenlenmelidir.

3. Öğretmenlerin kadrolu çalıştırılacağı yer almalıdır.

4. Öğretmenlerin eğitim fakültesi mezunu olması öncelikli şart olmalıdır. (Uzmanlık gerektiren bazı istisnalar hariç)

5. Öğretmen atmalarında mülakatın olmayacağı açıkça yer almalıdır.

6. Öğretmenlik Meslek Kanunu kamu/özel tüm öğretmenleri kapsamalıdır.

7. Kariyeri ekonomik kazanca indirgenmeyen bir düzenleme yapılmalıdır.

8. Öğretmenlerin yüksek lisans ve doktora yapmaları desteklenmelidir.

9. Öğretmenlik bir uzmanlık mesleğidir. Bu nedenle tüm öğretmenler uzman olarak tanımlanmalıdır.

10. 3600 ek gösterge emekliler dahil tüm öğretmenlere verilmelidir.”

  Editör: Düzgün Çeşim   Kaynak: Manşet Haber Merkezi
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI