Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, “Köklerden Zarafete: Garbi Yeli Koleksiyonu” projesi kapsamında hazırladığı 35 parçalık özel koleksiyonu tamamladı. Tarihte Maraş kadınlarının taşıdığı geleneksel kıyafetler ile beylik kültürünün izlerini taşıyan el sanatları, modern bir yorumla yeniden hayat buldu.
MARAŞ İŞİNDEN ABAYA, YEMENİDEN KORDON İŞLEMECİLİĞİNE
Enstitünün atölyelerinde usta öğreticiler tarafından hazırlanan koleksiyonda Maraş işi sim sırma, Maraş abası, Maraş yemenisi ve kordon işlemeciliği öne çıkıyor. Bu parçalar, 2026 Türkiye Kültür Yolu Festivali’nde sergilenecek.
“GARBI YELİ” ADINI ŞEHRİN FERAHLIK GETİREN RÜZGARINDAN ALDI
Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Ayşegül Kirişci, kentin beylik kültürü ve saraya gelin gönderme geleneğinin koleksiyonun temasına yön verdiğini belirterek, Maraş’ın zengin kültürel mirasının bu projeye ilham olduğunu söyledi.
Kirişci, koleksiyonun adının, Kahramanmaraş’a ferahlık getiren “Garbi Yeli” rüzgarının yeniden doğuşu simgelediği için seçildiğini ifade etti.
12 PARÇALIK MARAŞ ABASI VE 12 PARÇALIK SİM SIRMA KOLEKSİYONU
Kirişci, proje kapsamında unutulmaya yüz tutmuş Maraş abası dokumalarının geleneksel tezgahlarda yeniden üretildiğini ve kök boyalarla renklendirilen kumaşlardan 12 özel parçalık bir koleksiyon hazırlandığını belirtti.
Coğrafi işaretli Maraş işi sim sırma tekniğiyle de ayrı bir 12 parçalık koleksiyon oluşturuldu. Kalan eserler ise bu geleneksel unsurların modern dokunuşlarla harmanlanmasıyla tamamlandı.
TEKSTİLİN YANI SIRA TAKI VE YEMENİ TASARIMLARI DA YER ALIYOR
Koleksiyon yalnızca tekstil ürünlerinden ibaret değil. Enstitünün kuyumculuk atölyesinde kıyafetleri tamamlayıcı yöresel ve modern takılar üretildi. Ayrıca saraciye atölyesinde koleksiyona özgü yemeniler tasarlanarak bütünlük sağlandı.
2026 KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE SERGİLENECEK
Kirişci, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerleri yeniden canlandırmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı hedeflediklerini belirterek, koleksiyonun 2026 yılında Kahramanmaraş’ın da dahil olduğu Türkiye Kültür Yolu Festivali’nde tanıtılacağını söyledi.
Kaynak: AA