Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşu ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen altyapı imalat çalışmaları sırasında Mogan Gölü’ne yönelik deşarj iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Belediyeden yapılan bilgilendirmede, bölgede devam eden yağmur suyu hattı yenileme çalışmalarının mevcut altyapının kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle zorunlu hale geldiği belirtildi.
Açıklamada, altyapı imalat sürecinde yağmur suyu hattının geçici olarak yönlendirilmesinin teknik bir gereklilik olduğu ifade edilerek, bu uygulamanın kalıcı bir çevresel müdahale olmadığı vurgulandı. Çalışmaların, bölgedeki su taşkın riskini azaltmak ve sistemi modernize etmek amacıyla yürütüldüğü aktarıldı.
DENETİM SONRASI MÜDAHALELER HIZLA TAMAMLANDI
Ankara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin sahada yaptığı denetimlerin ardından sürecin kontrol altına alındığı bildirildi. ABB, tespitlerin ardından gerekli teknik düzenlemelerin ivedilikle tamamlandığını ve altyapı hattının yeniden proje standartlarına uygun hale getirildiğini açıkladı.
Süreç boyunca ASKİ’nin ilgili kurumlarla koordinasyon içinde hareket ettiği, tüm teknik gelişmelerin düzenli olarak raporlandığı ifade edildi. Belediyenin açıklamasında, çevresel etkilerin minimize edilmesi için saha çalışmalarının sürekli denetim altında yürütüldüğü de kaydedildi.
“MOGAN GÖLÜ’NE HALİHAZIRDA DEŞARJ YOK”
Açıklamada en kritik vurgu ise mevcut duruma ilişkin oldu. ABB, şu anda Mogan Gölü’ne herhangi bir atık su veya yağmur suyu deşarjı bulunmadığını net şekilde belirtti. Yapılan müdahalenin geçici olduğu ve altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte sistemin tamamen kapalı ve güvenli hale getirildiği ifade edildi.
Yetkililer ayrıca, çevresel hassasiyetin yüksek olduğu bölgelerde çalışmaların daha sıkı kontrol mekanizmalarıyla yürütüldüğünü, uzun vadede Mogan Gölü çevresinde daha güçlü bir altyapı sistemi oluşturulacağını bildirdi.