Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Abdulhamit Gül: Terörün faturası 2,3 trilyon dolar

AK Partili Abdulhamit Gül, terörün Türkiye’ye ekonomik maliyetinin 2,3 trilyon doları aştığını belirterek istihdam ve üretim kaybına dikkat çekti.

GÜNDEM 10.08.2026 10:48 Güncelleme: 10.08.2026 10:56 Mazhar Taha Akkaya 95 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Abdulhamit Gül: Terörün faturası 2,3 trilyon dolar
Paylaş:
N

“Millî Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi”nin bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenirken AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, terörün Türkiye ekonomisine maliyetini değerlendirdi.

Habertürk yayınında konuşan Gül, terör nedeniyle ortaya çıkan toplam ekonomik yükün 2,3 trilyon dolara ulaştığını belirterek bu kaynakların bundan sonra üretim, istihdam ve kalkınmaya yönlendirilmesini hedeflediklerini söyledi.

“TÜRKİYE’Yİ 30 DEFA YENİDEN İNŞA ETMEK DEMEK”

Gül, 2,3 trilyon dolarlık maliyetin büyüklüğünü anlatırken çarpıcı bir karşılaştırma yaptı.

“Bu, Türkiye’nin 30 defa yeniden inşa edilmesi demek” diyen Gül, terörle mücadeleye ayrılan kaynakların ekonomi ve vatandaşların refahı için kullanılabileceğini söyledi.

2,5 MİLYONLUK İSTİHDAM KAYBI HESABI

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığının çalışmasına göre terörün neden olduğu GSYH kaybının 511 milyar dolar, ihracat kaybının ise 110 milyar dolar olduğu belirtildi.

Çalışmada kişi başına gelir kaybı 5 bin 800 dolar, istihdam kaybı ise 2,5 milyon kişi olarak hesaplandı.

BORÇLANMA MALİYETİ 520 MİLYAR DOLAR

Paylaşılan hesaplamalara göre Türkiye’nin yaklaşık 40 yıllık kümülatif borçlanma maliyeti 520 milyar dolara ulaştı.

Vergi kaybının da 123 milyar dolara yaklaştığı, fırsat maliyetleriyle birlikte yıllık ortalama ekonomik yükün 50 milyar doların üzerine çıktığı belirtildi.

ERDOĞAN DA 2,3 TRİLYON DOLARI AÇIKLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da daha önce yaptığı açıklamada terörün Türkiye ekonomisine doğrudan ve dolaylı maliyetinin 2,3 trilyon doları aştığını söylemişti.

Erdoğan, terörün sona ermesiyle birlikte bu ekonomik yükün ortadan kalkmasının Türkiye için yeni yatırım ve kalkınma imkânları oluşturacağını belirtmişti.

“TÜRKİYE’Yİ BÜYÜTECEĞİZ”

Gül, terörle mücadeleye ayrılan kaynakların bundan sonra vatandaşlara ve üretime yönlendirilebileceğini söyledi.

“Bütün bu kaynakları artık terörle mücadele yerine insanımıza iş olarak, istihdam olarak vereceğiz. Türkiye’yi büyüteceğiz, Türkiye’yi kalkındıracağız” ifadelerini kullandı.

“FABRİKA VE İSTİHDAM DEMEK”

Gül, 700 milyar dolarlık üretim kapasitesine işaret ederek bunun yeni fabrikalar, yatırımlar ve istihdam anlamına geleceğini savundu.

Ekonomik kapasitenin artmasının doğrudan vatandaşların gelirine yansıyacağını belirten Gül, yürütülen sürecin toplumda olumlu karşılandığını söyledi.

2,3 TRİLYON DOLARLA NELER YAPILABİLİRDİ?

İletişim Başkanlığı tarafından paylaşılan hesaplamalarda, söz konusu kaynakla yüz binlerce okul, milyonlarca aile sağlığı merkezi, binlerce yangın söndürme uçağı ve on binlerce kilometrelik otoyol yatırımı yapılabileceği belirtildi.

Paylaşımda 2,3 trilyon dolarlık kaynağın enerji, sağlık, eğitim, ulaştırma ve afetle mücadele yatırımlarına dönüştürülmesi hâlinde ortaya çıkabilecek kapasiteye dikkat çekildi.

 
 
HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Mazhar Taha Akkaya
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Konya’da “cezaevinde isyan çıktı” iddiasına Emniyetten yanıt
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Konya’da “cezaevinde isyan çıktı” iddiasına Emniyetten yanıt
WhatsApp
İhbar Hattı