Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Ayder Yaylası yolunda ulaşımı kolaylaştıracak proje açılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Çamlıhemşin Tünelli Geçişi'nin 17 Ağustos'ta hizmete açılacağını açıkladı.

GÜNDEM 15.08.2026 13:21 Güncelleme: 15.08.2026 13:37 Sibel Eyüpoğlu 139 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Ayder Yaylası yolunda ulaşımı kolaylaştıracak proje açılıyor
Paylaş:
N

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Pazar-Ardeşen ayrımından başlayarak Çamlıhemşin ve Ayder Yaylası'na uzanan yolda yapılan Çamlıhemşin Tünelli Geçişi'nin 17 Ağustos Pazartesi günü faaliyete geçirileceğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Karadeniz sahil yolunda yer alan proje hakkında bilgi verdi.

Toplam uzunluğu 36,5 kilometre olan Pazar-Ardeşen ayrımı-Çamlıhemşin-Ayder il yolu, Çamlıhemşin Tüneli ile Fırtına Deresi ve Hala Deresi-1 köprülerini kapsıyor.

BAKAN'DAN YATIRIM AÇIKLAMASI

Uraloğlu, bu güzergahın bölge turizmi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Ayder Yaylası, kış ve yayla turizminin artmasıyla birlikte yoğun bir trafik akışına sahip olmaktadır. Bakan, mevcut yola eklenen şeritler sayesinde yol kapasitesinin artırıldığını, böylece vatandaşlara daha hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sağlandığını vurguladı.

PROJE DETAYLARI

Proje kapsamında, ilk 5,5 kilometrelik kesim dört şeritli bölünmüş yol standardında inşa edildi. Devamındaki kesimlerin ise 12 metre platform genişliğinde ve tırmanma şeritli olduğu belirtildi. Uraloğlu, Çamlıhemşin Tüneli'nin 955 metre, Hala Tüneli'nin 2 bin 265 metre, Hala-2 Tüneli'nin ise 450 metre uzunluğunda olduğunu açıkladı.

Bu bölgedeki projede 50 metrelik Akkaya, 40 metrelik Şenyamaç, 135 metrelik Fırtına Deresi, 90 metrelik Hala Deresi-1 ve 30 metrelik Hala Deresi-2 köprüleri de yer almakta olup toplamda 345 metre uzunluğunda beş köprü bulunmaktadır.

DEVAM EDEN ÇALIŞMALAR

Uraloğlu, daha önce tek yol standardındaki yaklaşık 8 kilometrelik kesimin trafiğe açıldığını hatırlatırken, Çamlıhemşin Tünelli Geçişi'nin 2 kilometrelik kısmını hizmete sunduklarını ifade etti. Böylelikle projenin toplam 10 kilometrelik bölümünün tamamlandığını aktardı.

Güzergahın kalan kısımlarındaki çalışmalar hakkında bilgi veren Uraloğlu, Hala Tüneli'ndeki kazı ve kaplama işlemlerinin tamamlandığını, Hala-2 Tüneli'nde ise kazı ve destekleme çalışmalarının sona erdiğini açıklayarak, kemer betonu imalatlarının sürdüğünü belirtti.

YOLUN KAZANÇLARI

Bakan, projenin tamamlanmasıyla güzergahın 1,5 kilometre kısalacağını ve seyahat süresinin 55 dakikadan 35 dakikaya indirileceğini vurguladı. Bunun sonucunda yıllık 675 milyon lira zaman tasarrufu, 97 milyon lira akaryakıt tasarrufu sağlanacağı ve toplamda 772 milyon lira ekonomik kazanç elde edileceği belirtildi. Ayrıca, yıllık karbon emisyonunun 4 bin 800 ton azaltılacağı kaydedildi.

Uraloğlu, projenin Karadeniz sahilinden iç kesimlere ulaşımı kolaylaştıracağını da ifade etti. Yolun tamamlanmasıyla özellikle Ayder Yaylası ve çevresindeki turizm merkezlerine erişimin daha konforlu hale geleceği ve bölgedeki ticaret ile turizm potansiyeline katkı sağlayacağı ifade edildi.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Sibel Eyüpoğlu
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Bolu'da otomobil kazasında 2 ölü, 4 yaralı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bolu'da otomobil kazasında 2 ölü, 4 yaralı
WhatsApp
İhbar Hattı