Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında gündeme gelen değerlendirmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, hukuk sisteminde yapılacak düzenlemelerin belirli bir kişiyi hedef alacak veya belirli bir kişi için özel sonuç doğuracak şekilde oluşturulamayacağını vurguladı. Demirtaş’ın durumuna ilişkin nihai değerlendirmenin ise siyasi makamlar tarafından değil, yargı mercilerince yapılacağını ifade etti.
Yılmaz’ın açıklaması, Demirtaş’ın hukuki durumuna ve olası tahliye tartışmalarına ilişkin siyasi açıklamaların yeniden yoğunlaştığı bir dönemde geldi. Demirtaş’ın tutukluluğu uzun süredir hem iç siyasette hem de uluslararası hukuk çevrelerinde tartışma konusu olurken, farklı siyasi aktörler yargı kararları ve mevcut hukuk düzeni üzerinden farklı değerlendirmeler yapıyor.
“DÜZENLEME KİŞİYE ÖZEL OLMAZ”
Cevdet Yılmaz, herhangi bir yasal düzenlemenin yalnızca tek bir kişi esas alınarak hazırlanamayacağını belirterek hukuk normlarının genel ve objektif olması gerektiğine dikkat çekti. Yılmaz’ın yaklaşımına göre, Meclis’te veya yürütme düzeyinde yapılabilecek düzenlemeler genel hukuk çerçevesinde ele alınmalı ve kişisel dosyalar üzerinden şekillendirilmemeli.
Bu kapsamda Demirtaş’ın dosyasına ilişkin olası sonuçların da mevcut mevzuat, mahkeme kararları ve yargı süreci üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, siyasi iradenin doğrudan tahliye kararı veremeyeceği mesajını verdi.
“NİHAİ KARARI YARGI VERİR”
Yılmaz, Demirtaş’ın hukuki durumuna ilişkin son sözün yargıya ait olduğunu vurguladı. Bu açıklamayla birlikte hükümetin, Demirtaş dosyasına ilişkin tartışmalarda doğrudan siyasi bir karar mekanizması görüntüsü vermek istemediği ve süreci yargı çerçevesinde değerlendirdiği mesajı öne çıktı.
Selahattin Demirtaş’ın durumu, son dönemde yeniden gündeme gelen siyasi normalleşme, hukuk reformu ve demokratikleşme tartışmalarıyla birlikte ele alınıyor. Ancak Demirtaş’a ilişkin somut bir tahliye veya yeni yasal düzenleme kararı bulunmadığı sürece, sürecin yargı kararları üzerinden ilerlemesi bekleniyor.