Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık sektöründe ödeme süreçlerini değiştiren yeni bir düzenlemeyi yürürlülüğe aldı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, veteriner biyolojik ürünler ile hayvan tanımlama araçlarının bedelleri artık destekleme ödemelerinden mahsup edilebilecek.
1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe giren düzenleme kapsamında, sığır, koyun ve keçilere yönelik aşı ve tanımlama işlemlerinin ücretleri, işletmecinin onayı alınarak doğrudan desteklerden kesilecek.
DESTEK ÖDEMELERİNDEN OTOMATİK MAHSUP
Yeni sistemle birlikte hayvan sahiplerinin ödemesi gereken ürün ve uygulama ücretleri, Bakanlık tarafından sağlanan desteklerden otomatik olarak düşülecek. Bu işlem için üreticinin onay vermesi gerekli olacak.
Mahsup onayının verilmesi halinde sistem kayıtlarında bu durum “Evet” olarak sabitlenecek. Diğer hayvan türleri için ise sistem altyapısı tamamlanana kadar uygulama geçerli olmayacak.
TÜM KAYITLAR DİJİTAL ORTAMDA TUTULACAK
Uygulama ve kayıt süreçleri tamamen dijital ortama taşınacak. Aşı ve tanımlama işlemleri yalnızca Bakanlık tarafından belirlenen sistemler üzerinden kaydedilecek ve işlem sonrası verilen kodlar belgelere işlenecek.
Sığır, koyun ve keçi için kayıtlar Veteriner Bilgi Sistemi (VETBİS) üzerinden tutulacak, diğer hayvan türlerinde ise geçiş sürecinde farklı sistemler kullanılacak.
KURALLARA UYMAYANA YAPTIRIM
Mevzuata aykırı hayvan nakli yaptığı tespit edilen üreticiler, bu mahsuplaşma sisteminden yararlanamayacak. Aynı şekilde, uygulanamayan kulak küpeleri gibi durumlarda da kesinti sistemi devreye alınmayacak.
PROTOKOL DÖNEMİ
Yeni düzenlemeyle birlikte, aşı ve tanımlama ücretlerinin üçüncü kişiler tarafından ödenmesine yönelik protokoller de sona erdi. Daha önce yapılan anlaşmalar geçersiz sayılacak.