Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 Şubat depremlerinde hasar gören araçların motor ve şasi numaralarının değiştirilerek satılmasına ilişkin soruşturmada 14 şüpheli tespit edildiğini açıkladı. Ankara, Tokat ve Kırşehir'de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 12 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında suçtan elde edildiği değerlendirilen yaklaşık 183 milyon TL değerindeki mal varlığına el konuldu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören araçlar üzerinden haksız kazanç sağlandığı iddiaları mercek altına alındı. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları sonucunda, yurt dışından yasa dışı yollarla getirilen araçların motor ve şasi numaralarının değiştirilerek üçüncü kişilere satıldığı belirlendi.
DEPREMDE HASAR GÖREN ARAÇLAR ÜZERİNDEN HAKSIZ KAZANÇ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 3 Kasım 2026 tarihli açıklamasına göre şüphelilerin, 11 ili etkileyen depremlerde ağır hasar gören ve tamir edilemeyecek durumdaki araçları kendileri veya yakınları adına satın aldıkları tespit edildi.
Şüphelilerin ayrıca haciz ve yakalama kaydı bulunan araçlar ile yurt dışından yasa dışı yollarla getirilen araçların motor ve şasi numaralarını değiştirdikleri belirlendi.
Bu yöntemle araçların üçüncü kişilere satıldığı, elde edilen suç gelirlerinin ise eş, kardeş, anne ve diğer üçüncü kişiler adına oluşturulan mal varlıklarına aktarılarak aklanmaya çalışıldığı ifade edildi.
ANKARA, TOKAT VE KIRŞEHİR'DE EŞ ZAMANLI OPERASYON
Soruşturma kapsamında 14 şüpheli hakkında Türk Ceza Kanunu'nun suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçunu düzenleyen 282. maddesi uyarınca adli işlem başlatıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 3 Kasım 2026 tarihinde Ankara, Tokat ve Kırşehir'de eş zamanlı operasyonlar düzenlendi.
Operasyonlarda 12 şüpheli yakalanarak gözaltına alınırken 1 ruhsatsız tabanca ele geçirildi.
183 MİLYON TL DEĞERİNDEKİ MAL VARLIĞINA EL KONULDU
Şüphelilerin mali hareketlerine yönelik incelemelerde, suçtan kaynaklandığı değerlendirilen yaklaşık 183 milyon TL değerinde mal varlığı tespit edildi.
Başsavcılık, soruşturma kapsamında söz konusu mal varlığına el konulduğunu duyurdu.
Şüphelilerin elde ettikleri gelirleri yakınları ve üçüncü kişiler üzerinden aklamaya çalıştıkları iddiasının da araştırıldığı belirtildi.
SORUŞTURMA ÇOK YÖNLÜ SÜRDÜRÜLÜYOR
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, suç gelirlerinin kaynağının belirlenmesi, bu gelirlerle bağlantılı mal varlığı hareketlerinin incelenmesi ve ilgili kişilerin tespit edilmesi amacıyla soruşturmanın sürdüğünü bildirdi.
Gözaltına alınan 12 şüpheli hakkında adli işlemler başlatılırken diğer iki şüphelinin durumuna ilişkin açıklamada ayrıntı verilmedi.
