Cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın eşi emine erdoğan, aile ve sosyal hizmetler bakanlığı’nın ev sahipliğinde, unicef ve birleşmiş milletler (bm) iş birliğiyle düzenlenen uluslararası zirvede konuştu. çocukların dijital ortamda korunmasına ilişkin uluslararası politika ve uygulama paylaşımı toplantısına katılan erdoğan, dijital teknolojilerin sunduğu fırsatların yanı sıra çocukların karşı karşıya olduğu risklerin alarm verici boyuta ulaştığını belirtti. programın sonunda bir çocuk tarafından kendisine takdim edilen ve dijital dünya kafesinden kurtuluşu simgeleyen tablo ise günün en anlamlı karesi olarak kayıtlara geçti.
TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNE HESAP VEREBİLİRLİK VE ÇOCUK DOSTU TASARIM UYARISI
Emine erdoğan yaptığı konuşmada, dijital dünyanın sınır tanımayan yapısı nedeniyle çocukların sadece sokakta değil, ekran başında da büyük tehlike altında olduğunu vurguladı. özellikle küresel teknoloji devlerinin bu süreçteki sorumluluğuna dikkat çeken erdoğan, dijital dünyanın çocuklar için güvenli hale gelmesi sadece ailelerin değil, teknoloji şirketlerinin ve medya endüstrisinin ortak sorumluluğudur dedi. teknoloji şirketlerinin hesap verebilir olmalarının ve ürünlerini çocuk dostu tasarımlarla şekillendirmelerinin artık bir tercih değil, hayati bir zorunluluk olduğunun altını çizdi.
YILDA 300 MİLYONDAN FAZLA ÇOCUK ÇEVRİM İÇİ İSTİSMAR MAĞDURU
Dijital ortamlardaki istismar ve taciz verilerinin ürkütücü boyutlarını paylaşan erdoğan, dünya genelinde yılda 300 milyondan fazla çocuğun çevrim içi şiddet ve tacize maruz kaldığını hatırlattı. bilgiye ulaşmanın tek bir tık kadar yakın olduğu bu dünyada, aynı hızla her türlü zararlı içeriğin de çocuklara ulaşabildiğini belirten erdoğan, türkiye'nin hazırladığı dijital dünyada çocukların güçlendirilmesine yönelik eylem planı (2026-2030) ile bu alanda öncü bir rol üstlenmeyi hedeflediklerini ifade etti. toplantıda ayrıca çevrim içi riskleri bildirmeye yarayan çocuklar güvende uygulaması da uluslararası katılımcılara tanıtıldı.