Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile Astana’da düzenlediği ortak basın toplantısında enerji ve ulaştırma başlıklarını öne çıkardı. Erdoğan, Kazak petrolünün Türkiye üzerinden küresel pazarlara ulaştırılması hedefini dile getirirken, Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridoru’nun enerji taşımacılığında da daha etkin kullanılacağını söyledi.
KAZAK PETROLÜ İÇİN TÜRKİYE ROTASI
Enerji alanındaki iş birliğinin büyütülmesini istediklerini belirten Erdoğan, “Dünyanın önde gelen ham petrol ihracatçılarından Kazakistan'dan daha fazla miktarda petrolü ülkemiz üzerinden dünya pazarlarına ulaştırmayı arzu ediyoruz” dedi.
ORTA KORİDORUN STRATEJİK ÖNEMİNE VURGU
Erdoğan, tarihi İpek Yolu’nun bugünkü karşılığına işaret ederek, “İpek yolunun günümüzdeki karşılığı olan Hazar geçişli Doğu-Batı Orta Koridorunun ehemmiyeti her geçen gün daha iyi anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.
ENERJİ KAYNAKLARI BATIYA BU HAT ÜZERİNDEN TAŞINACAK
Orta Koridor’un yalnızca ticaret akışı için değil, enerji sevkiyatı açısından da önem taşıdığını vurgulayan Erdoğan, “Kazakistan ve diğer ortaklarımızla bu koridoru sadece mal sevkiyatı için değil, enerji kaynaklarının Batıya taşınması için de teşvik etmeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.