Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Erzurum’da yolsuzluk gölgesinde ETSO seçimi

Erzurum'da, 700 den fazla esnafın alın teriyle ve kamu desteğiyle kurulan ER.ÇİM.SAN. HOLDİNG’de neler oluyor? Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in bizzat 'Yolsuzluk ve dolandırıcılık var' diyerek MASAK’a taşıdığı milyarlık yolsuzluk iddiaları, nasıl oldu da adliye koridorlarında bir 'gecikme' hamlesiyle tamamen denetlenemez hale geldi?

GÜNDEM 04.11.2026 12:30 Güncelleme: 04.11.2026 12:51 Helin Aygün Okuma Süresi: 5 dk
Erzurum’da yolsuzluk gölgesinde ETSO seçimi
Paylaş:
N

Türkiye günlerdir milyar dolarlık ulusal fon skandalı ile çalkalanırken, Doğu Anadolu’nun en büyük sanayi kenti Erzurum’da 700 milyon doları aşan çok daha derin bir yolsuzluk iddiası gündemden düşmüyor. 1993 yılında 700 ü aşkın Erzurumlu esnafın bir araya gelmesi ve kamunun (İl Özel İdaresi paylarının) desteğiyle kurulan, ardından satın aldığı Aşkale Çimento ile Türkiye genelinde bir deve dönüşen Er.Çim.San Holding A.Ş., bugün adliye koridorlarında hukuken denetlenmesi zor hale getirilen bir 'takipsizlik' skandalıyla gündeme geldi.

SIFIR HİSSEDEN MİLYON DOLARLIK GÜCE: LÜTFÜ YÜCELİK GİZEMİ

Her şey, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in belediye hisselerini temsilen yaptığı zehir zemberek suç duyurularıyla başladı. İddiaların odağındaki isim ise holdingin kuruluşundan beri koltuğu bırakmayan Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik.

Sekmen'in iddialarına göre; Lütfü Yücelik'in 1993 yılında şirkette tek bir adet bile şahsi hissesi yoktu. Ticaret Odası Başkanı olduğu için o koltuğa seçilmişti ve 2001 yılına kadar da hiç hisse sahibi olmadı. Ancak ne olduysa 2001-2005 yılları arasında oldu. Vergi kayıtlarına göre şahsi kazancıyla alması imkansız görünen binlerce hisse bir anda Yücelik’in üzerine geçtiği, 2005 yılında ailesiyle birlikte şahsi hisse sayısı bir anda 9.997 adede fırladığı öne sürüldü! Halkın ve esnafın ortaklığı olan holding, sessiz sedasız bir ailenin kontrolüne mi geçmişti?

HOLDİNG ZARAR EDERKEN, MAL VARLIĞI NASIL SÜREKLİ ARTTI?

2015 yılında Lütfü Yücelik’in oğlu Fatih Yücelik’in şirkette yönetici olmasıyla birlikte tuhaf alımlar başladı. Gerçek değerleri 120’şer milyon dolar olan Bilecik’teki Sançim ve Samsun’daki Kavçim çimento fabrikaları, iddialara göre ayrı ayrı yaklaşık 350’şer milyon dolara satın alınarak Er.Çim.San. Holding zarara uğratıldı. Şirket kasası boşalmasına ragmen, Lütfü Yücelik’in genel kurullarda seçimi kazanmak için şirket ortaklarına borç para ile kar payı dağıtarak vekaletlerini almayı başardığı Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin 07.02.2023 tarihli raporlarında tespit edildi. Ancak şirket borç batağına saplandıktan sonra, 2017 yılından itibaren kar payı ödemesi de yapılamayınca ortakların muhalefeti başladı. Ortaklara doğru düzgün kar payı ödemesi bile yapılamazken, Lütfü Yücelik’in şahsi malvarlığı hayatın olağan akışına aykırı şekilde sürekli artıyordu!

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen bu usulsüzlükleri televizyonlarda ve genel kurullarda haykırınca, yine Sekmen’in iddialarına göre, Lütfü Yücelik yönetimi koltuğu kaybedeceğini anlayıp şirket parasıyla yasa dışı şekilde hisse topladı ve hileli işlemlerle genel kurulları kazandı. Açılan davalarda bu genel kurullar 'butlan' (geçersizlik) nedeniyle iptal edildi.

TRAFİK KAZASI, BİRLEŞEN DOSYALAR VE SÜRE KAÇIRMA MUAMMASI

Tüm Erzurum yargının vereceği karara kilitlenmişken beklenmedik bir olay yaşandı. Er.Çim.San.Holding A.Ş.’nin yönetim kurulu üyesi Fatih Yücelik’in bir trafik kazasında hayatını kaybetmesinin hemen ardından, sanki anlaşılamayan bir el devreye girmiş gibi, ayrı ayrı yürütülmesi gereken tüm soruşturma dosyaları tek bir dosyada birleştirildi ve başta Lütfü Yücelik olmak üzere tüm şüpheliler hakkında jet hızıyla takipsizlik kararı yazıldı.

Asıl akılalmaz tuhaflık ise tam bu noktada başladı! Bu skandalları ortaya çıkaran Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in başkanı olduğu Erzurum Büyükşehir Belediyesi avukatları, kendilerine tebliğ edilen bu takipsizlik kararına yasal süresi geçtikten sonra itiraz ettiler! Süre kaçırıldığı için milyarlık yolsuzluk iddiaları, yargı tarafından esastan incelenemeden kapatılmış oldu. Ancak, gözden kaçan bir şey vardı; takipsizlik kararı tüm soruşturma konularına değinmiyordu.

TAKİPSİZLİĞİ KALKAN YAPIP ETSO KOLTUĞUNA YENİDEN ADAY OLDU

Hakkındaki onca ağır suçlamaya ve usulsüzlüğe rağmen hukuki boşluklardan faydalanarak sıyrıldığı iddia edilen Lütfü Yücelik, adliyenin tartışmalı kararlarını bir zırh gibi kullanarak yeniden Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanlığına aday oldu. Yakın çevresine "Bu seçimi de kazanıp gücümü tazeleyeceğim, bir daha kimse benimle uğraşamayacak" dediği belirtilen Yücelik'in, gücü elinde tutmak için başvurduğu son yöntem ise "pes artık" dedirtti.

SKANDALIN DİK ALASI: ŞİRKET PARASIYLA SEÇİM YATIRIMI!

Er.Çim.San. Holding ortaklarınınManşet Haber’e ulaştırdığı iddialara göre; Lütfü Yücelik, ETSO başkanlık seçimini garantilemek ve şehirde taraftar desteğini arkasına almak için Er.Çim.San.Holding.A.Ş.’nin kasasını şahsi istikbaline alet etti. Lütfü Yücelik, şirketin parasıyla Erzurum futbol kulübüne tam 50 Milyon TL yardım sözü Verdi!  Üstelik skandal burada da bitmedi; bu paranın 20 Milyon TL'sini peşin ödeyen Yücelik, kalan 30 Milyon TL'yi ise "seçimden sonra" ödeyeceğiniaçık açık ilan etti.

Şimdi Erzurumlular ve holding ortakları haklı olarak soruyor:
- Bir şahıs, 700 esnafın ve kamunun payı olan şirket parasını kendi koltuk sevdası için nasıl bu kadar rahat savurabilir?
- İki taksitli ödeme planı yapıp, kalan 30 milyon lirayı "Seçimi kazanırsam öderim" demek, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin de ortağı olduğu, Er.Çim.San Holding A.Ş.’ninyönetim kurulu başkanına yakışır mı? Şirket kasası Lütfü Yücelik’in şahsi seçim bütçesi midir?

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Bizzat Mehmet Sekmen imzalı şikayet metinlerinde ve ortakların ihbarlarında yer alan, ancak jet hızıyla verilen takipsizlik kararında tek satır bile değinilmeyen iddiaların Er.Çim.San Holding A.Ş. ortakları soruyorlar:

·        Sayın Adalet Bakanı Akın Gürlek göreve başlamadan önceki dönemde usulsüz kapatıldığı iddia edilen ceza dosyalarının yeniden açılması için Er.Çim.San.Holding A.Ş. ortakları Bakan beye çağrıda mı bulunacak?

·        Rüşvetle Dosya Kapatma İddiası: Lütfü Yücelik, 2017 yılındaki bir FETÖ soruşturmasından kurtulmak için Avukat M.A. aracılığıyla, görevli savcı N.Y.’yi Aşkale Çimento tesislerinde ağırladı mı? Avukat M.A. adına kurulan bir şirkete çimento sevkiyatı yapılıp, parası bilinçli tahsil edilmeyerek rüşvet mi verildi? Bu iddiayı ortaya atan ve halen Aşkale Çimento San. A.Ş.’de çalışmakta olan yetkili kim?

·        Ortakların Manşet Haber’e belirttiği diğer iddialar ise şöyle:

·        Trafik kazasında hayatını kaybeden Fatih Yücelik'in sağlığında, genel müdürlük sıfatını kullanarak Aşkale Çimento şirketinden babasından ve yönetim kurulundan habersiz şekilde milyonlarca parayı “avans” adı altında çektiği ve geri ödemediği iddia ediliyor. İddia konusu bu paranın miktarına ve Lütfü Yücelik tarafından ne şekilde çözüm bulunduğuna ilişkin ortaklar Manşet Haber’e yeni belgeler sunacaklarını belirttiler.

·        Anatolia Portföy isimli şirketin Lütfü Yücelik ile bir bağlantısı var mı? Aşkale Çimento San T.A.Ş.’nin üst yönetiminde çalışan C.T.’nin, Aşkale Çimento SAN A.Ş. yetkililerinin bir çok suçla soruşturulduğu 2025 yılında aniden Anatolia Portföy isimli şirkette %20 pay ile kurucu ortak olup, bu şirketin yönetim kurulunda görev yapmaya başladığı ve aynı zamanda Aşkale Çimento San. A.Ş.’deki görevini de sürdürdüğü, Lütfü Yücelik’in de tüm sırlarına vakıf olan bu kişinin maaşını astronomik şekilde artırdığına ilişkin ortakların ihbarları?

·        Ankara'daki Gizli Hesap: Genel kurullarda ısrarla "huzur hakkı almıyorum" diyen Lütfü Yücelik'in, Ankara Ümitköy’deki hangi bankada bulunan hesabına her ay kaç milyon TL gizli huzur hakkı ödemesi yapılıyor iddiası yine ortaklar tarafından dile getiriliyor.

Milyon Euro'luk Değirmen İhalesi: Aşkale Çimento fabrikasında yeni montajı yapılan değirmen işi kaç Euro'ya ihale edildi, bitiminde müteahhide kaç milyon Euro fazladan ödendi.

 Tüm bu soruları önümüzdeki günlerde cevaplamaya çalışacağız.                                               

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Gaziantep'te mezunların zeytin ağaçları yeni öğrencilere emanet!
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Gaziantep'te mezunların zeytin ağaçları yeni öğrencilere emanet!
WhatsApp
İhbar Hattı