İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen fon soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), soruşturma kapsamında şirketler ve fonlar hakkında uygulanan adli tedbirlerin yeniden değerlendirilmesinin faydalı olacağını bildirdiği yazı ortaya çıktı.
SPK'DAN BAŞSAVCILIĞA YAZI
SPK Başkanı Mahmut Sütcü imzalı yazıda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında piyasa dolandırıcılığı yapıldığı ve bu yolla suç geliri elde edildiğine yönelik kuvvetli suç şüphesi bulunduğu yönündeki tespitlerine yer verildi.
SPK'nın yazısında Başsavcılığın söz konusu tespitlerine yönelik bir itiraz bulunmadığı belirtildi.

131 FON İŞLEMLERE KAPATILMIŞTI
Süreçte SPK Karar Organı, 17 Eylül 2026 tarihinde aldığı kararla 131 fonun Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu'ndaki (TEFAS) alım ve satım işlemlerini durdurmuştu.
Başsavcılığın soruşturması da ilerleyen günlerde şirketler, fonlar ve gerçek kişilere yönelik mal varlığı tedbirleriyle genişledi. 26 Eylül tarihli yazıda 46 tüzel kişi, 18 fon ve 42 gerçek kişi hakkında mal varlığı tedbirleri gündeme geldi.
TEDBİRLERİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİNİ İSTEDİ
Ortaya çıkan SPK yazısında, Başsavcılığın 26 Eylül tarihli müzekkeresinde “sorumlu tüzel kişiler” ve “sorumlu fonlar” listelerinde bulunan şirket ve fonlara yönelik uygulanan tedbirler ele alındı.
Kurul, soruşturmadaki suç şüphesine ilişkin tespitlere itiraz etmezken, söz konusu şirket ve fonlar bakımından adli tedbirlerin yeniden değerlendirilmesinin faydalı olacağını Başsavcılığa bildirdi.
Bu talep, soruşturmanın veya şirket ve fonlara ilişkin incelemelerin sona erdirilmesi anlamına gelmiyor. Yazıda öne çıkan husus, mevcut adli tedbirlerin kapsamının yeniden değerlendirilmesi.
NE OLMUŞTU?
Fon soruşturmasında Borsa İstanbul'da işlem gören bazı hisselerde fonlar üzerinden manipülatif işlemler yapıldığı iddiaları araştırılıyor. Başsavcılığın 26 Eylül tarihli yazısında, bazı hisselerde yaklaşık 100 kata ulaşan fiyat artışlarının şirketlerin faaliyetleri ve mali durumlarıyla açıklanamayacak nitelikte olduğu değerlendirmesine yer verilmişti.
Aynı süreçte bazı fon sahiplerinin önce kişisel hesaplarından hisse aldığı, ardından yükselen hisselerin fonlara devredildiği yönündeki bulgular da soruşturma dosyasına yansıdı. Bunlar soruşturma kapsamında değerlendirilen iddialar olup kesinleşmiş bir yargı kararı niteliği taşımıyor.
Başsavcılık ayrıca fonların kuruluşlarından tasfiye tarihlerine kadar yatırımcı bazındaki alım ve satım hareketlerinin incelenmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşundan kayıtların gönderilmesini istemişti.