Beşiktaş’taki İsrail Başkonsolosluğu önünde 7 Nisan'da düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Tutuklu bulunan 14 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame mahkemeye gönderildi. Şüpheliler için ağırlaştırılmış müebbet ve 37'şer yıla kadar hapis cezası istendi.
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Levent Mahallesi Cömert Sokak'ta bulunan Yapı Kredi Plaza önündeki polis noktasına yönelik düzenlenen saldırı tüm detaylarıyla yer aldı.
İddianamede, tutuklu 14 şüpheli hakkında "Kasten öldürmeye teşebbüs", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma" suçlamalarından ceza talep edildi.
Bu suçlamalar kapsamında şüphelilerin ağırlaştırılmış müebbet ve ayrıca 19'ar yıldan 37'şer yıla kadar değişen oranlarda hapis cezasıyla cezalandırılmaları istendi. Hazırlanan iddianame, incelenmek üzere İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
NE OLMUŞTU?
İçinde faaliyet olmayan İsrail Başkonsolosluğu önünde 7 Nisan'da öğle saatlerinde silahlı bir saldırı gerçekleşmişti. Çıkan çatışmada 2 polis memuru yaralanmıştı. Olaydaki 3 saldırgandan 2'si yaralı olarak ele geçirilirken, 1'i ise ölü olarak ele geçirilmişti.
Saldırganların IŞİD bağlantılı olduğu değerlendirilirken resmi makamlar doğrudan bir örgüt adı açıklamamıştı. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, etkisiz hale getirilen saldırganın "dini istismar eden örgüt irtibatı" olduğunu belirtmişti. Adalet Bakanı Akın Gürlek ise soruşturma için bir başsavcı vekili ile iki cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini açıklamıştı. Soruşturmanın devamında gözaltına alınan şüphelilerden 14'ü tutuklanmıştı.