CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da düzenlenen CHP üye katılım töreninde partililere seslendi. Yeni Parti'ye ilişkin ilk açıklamarda bulunan Kılıçdaroğlu, çalan, çırpan ve siyaseti çıkar amacıyla kullanan isimlerin partilerde yer almaması gerektiğini söyledi.
CHP’lilere mahalle mahalle ve ev ev çalışma çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, siyasetin temel görevinin halkın sorunlarını tespit etmek ve çözüm üretmek olduğunu söyledi.
PARTİ İÇİ TARTIŞMALARA KARŞI BİRLİK ÇAĞRISI
Kılıçdaroğlu, eski-yeni ayrımı yapılmadan bütün CHP’lilerin ortak hedefler etrafında buluşması gerektiğini belirtti.
Türkiye’nin iyi yönetilmediğini savunan Kılıçdaroğlu, emekçilerden işsiz gençlere kadar milyonlarca yurttaşın çözüm bekleyen sorunları bulunduğunu ifade etti.
AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI
Ailelerin geçim sıkıntısı yaşadığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, hiçbir hanenin asgari gelir güvencesinden yoksun bırakılmaması gerektiğini söyledi.
CHP’nin uzun süredir savunduğu Aile Destekleri Sigortası’nı hatırlatan Kılıçdaroğlu, sosyal yardımların siyasi tercihlere bağlı olmadan hak temelli bir sistemle verilmesini istedi.
Yardımların oy karşılığında kullanılmasını “siyasi rüşvetçilik” olarak nitelendiren Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde bu düzeni değiştireceklerini savundu.
DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU
Herkesin CHP ile aynı görüşü paylaşmak zorunda olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, farklı düşüncelerin toplumsal gelişimin temelini oluşturduğunu söyledi.
Selahattin Demirtaş, Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ın tutukluluklarını gündeme getiren Kılıçdaroğlu, insanların siyasi düşünceleri nedeniyle cezaevinde tutulmasına karşı çıktığını ifade etti.
Kılıçdaroğlu, düşünme ve sorgulama yeteneğinin insanı diğer canlılardan ayırdığını belirterek farklı görüşlere saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.
MEDYA ÖZGÜR OLMALI
Medyanın özgür, doğru ve ahlaki temelde yayın yapması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, kutuplaşmış bir medya düzeninin toplumu böleceğini savundu.
“Kirlenen bir medya toplumu aydınlatmaz” diyen Kılıçdaroğlu, yerel basının ekonomik ve yapısal sorunlarının da siyasetin gündeminde olması gerektiğini belirtti.
SİYASİ AHLAK KANUNU ÇAĞRISI
Siyasetin kişisel zenginleşme aracı olamayacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, siyasi ahlak düzenlemesinin yeniden TBMM gündemine getirilmesini istedi.
“Siyaset temiz ve düzgün insanların işidir” diyen Kılıçdaroğlu, çalan, çırpan ve siyaseti çıkar amacıyla kullanan isimlerin partilerde yer almaması gerektiğini ifade etti.
Kılıçdaroğlu, siyasetin aynı zamanda hesap verme sanatı olduğunu belirterek kamu kaynaklarının kullanımının şeffaf biçimde açıklanması gerektiğini söyledi.
“5’Lİ ÇETELERLE NEDEN MÜCADELE ETMİYORSUNUZ?”
Konuşmasında iktidara da seslenen Kılıçdaroğlu, “5’li çeteler” olarak nitelendirdiği şirketlerle neden mücadele edilmediğini sordu.
Bu şirketlerin aldığı kamu ihaları ile sahip oldukları medya kuruluşlarının hesabının verilmesini isteyen Kılıçdaroğlu, “Ben mücadele ettim. Bugüne kadar susuyorsak edebimizden susuyoruz” dedi.
“KİMSESİZLERİN KİMSESİ OLACAĞIZ”
Kılıçdaroğlu, CHP’nin mevsimlik tarım işçileri, orman köylüleri, işsiz gençler, kâğıt toplayıcıları, temizlik işçileri ve toplumun kendisini sahipsiz hisseden bütün kesimlerinin yanında durması gerektiğini söyledi.
Partililere lüks mahalleler yerine yoksulluğun yaşandığı bölgelere gitme çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, CHP’nin kimliğini ancak halkın sorunlarıyla doğrudan ilgilenerek koruyabileceğini belirtti.
KİMLİK VE YAŞAM TARZI MESAJI
Hiç kimsenin kimliği, inancı veya yaşam tarzı nedeniyle dışlanamayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, CHP’lilerin toplumun bütün kesimlerine eşit mesafede durması gerektiğini söyledi.
Kılıçdaroğlu, başörtülü ya da başı açık bütün kadınların yaşam tercihlerine saygı duyulması gerektiğini belirterek siyasetin toplumu ayırmak yerine birleştirmesi gerektiğini vurguladı.