Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Martı TAG davasında dört yıl sonra karar çıktı

Taksi odalarının Martı TAG’a karşı dört yıldır sürdürdüğü davada mahkeme, paylaşımlı yolculuğun genel olarak yasaklanamayacağına hükmetti.

GÜNDEM 24.10.2026 21:52 Güncelleme: 24.10.2026 22:00 Nahibe Demirel Okuma Süresi: 2 dk
Martı TAG davasında dört yıl sonra karar çıktı
Paylaş:
N

Taksi odalarının Martı TAG’a karşı yaklaşık dört yıldır sürdürdüğü haksız rekabet davasında karar çıktı. 14. Bölge Adliye Mahkemesi, paylaşımlı yolculuk sisteminin mahkeme kararıyla genel olarak yasaklanamayacağına hükmetti.

Başta İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası ile Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası olmak üzere çok sayıda taksi odasının Martı TAG’a karşı açtığı davada yargı süreci sona erdi. Dosyayı esastan inceleyen mahkeme, mevcut mevzuatta açık bir yasak bulunmadığına dikkat çekti.

MAHKEMEDEN DİKKAT ÇEKEN KARAR

14. Bölge Adliye Mahkemesi, Martı TAG’ın mahkeme kararıyla yasaklanamayacağına hükmetti. Kararda, “Yasa koyucu tarafından yasaklanmayan veya ilgili idarenin yasalardan aldığı yetki ile ikincil düzenlemelerle yasaklamadığı yahut ruhsat veya izne bağlamadığı ticari bir faaliyetin mahkeme tarafından yasaklanması mümkün değildir” ifadelerine yer verildi.

GİRİŞİM ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

Mahkeme, Martı TAG’ın Anayasa’da güvence altına alınan girişim özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini de belirtti.

Kararda, “Bir faaliyet türünün yasaklanması, izne veya ruhsata bağlanması, öncelikle kanun koyucunun sonrasında da idari makamların yetkisi dahilindedir. Böyle bir hüküm bulunmadığına göre, davalının yaptığı faaliyetin ve kurduğu platformun, serbest ve özgür ticaret hayatının ve anayasada yer alan girişim özgürlüğünün bir sonucu olduğunun kabulü gerekir” denildi.

YENİ MEVZUAT İHTİYACINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Mahkeme ayrıca paylaşımlı yolculuk sistemine ilişkin mevcut mevzuatta boşluk bulunduğunu vurguladı.

Kararda, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile kent ulaşımındaki değişimlerin yeni bir düzenleme ihtiyacını ortaya çıkardığı belirtilirken, bu düzenlemenin yapılmasının yasa koyucunun görevi olduğu ifade edildi.

Mahkeme, bir ticari faaliyet türünün genel olarak mahkeme kararıyla yasaklanmasının hukuken mümkün olmadığına dikkat çekti.

ÖKTEM: HUKUKA VE HAKLILIĞIMIZA GÜVENDİK

Kararın ardından açıklama yapan Martı TAG kurucusu Oğuz Alper Öktem, sürecin başından bu yana hukuka güvendiklerini söyledi.

Öktem, “En başından beri hukuka ve haklılığımıza güvendik. Bugün verilen karar da bu güvenimizi haklı çıkardı. Martı TAG bugün milyonlarca insanın hayatının bir parçası. Bu süreç boyunca yanımızda olan ve bize güvenen TAG ailesinin tüm mensuplarına teşekkür ediyoruz. TAG’ı büyütmek ve daha ileriye taşımak için aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Kurumlar arası geçici görevlendirmede yeni dönem!
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kurumlar arası geçici görevlendirmede yeni dönem!
WhatsApp
İhbar Hattı