Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün ardından akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi oluştu. Sektör kaynaklarına göre benzin ve motorinde 10 lirayı aşan bir indirim gündeme gelebilir.
ATEŞKES SONRASI PETROL GERİLEDİ
ABD-İsrail ve İran arasında başlayan savaşla birlikte yükselen petrol fiyatları, geçici ateşkes sonrası düşüş yönüne girdi. Hürmüz Boğazı’nın açılmasının ateşkes şartları arasında yer alması, fiyatlarda yüzde 10’un üzerinde gerilemeye neden oldu. Bu gelişmenin, iç piyasada akaryakıt fiyatlarına indirim olarak yansıma ihtimalini artırdığı belirtiliyor.
HÜRMÜZ BOĞAZI ETKİSİ FİYATLARA YANSIDI
28 Şubat’ta İstanbul’da benzin 58,34 lira, motorin 60,39 lira, LPG ise 30,29 liradan satılıyordu. Güncel fiyatlar ise benzinde 63,25 lira, motorinde 85,29 lira ve LPG’de 34,99 lira seviyesine çıktı.
Bu süreçte benzin yüzde 8,41, motorin yüzde 41, LPG ise yüzde 15,5 oranında artış gösterdi.
İNDİRİM SENARYOSU MASADA
Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre, gün içinde oluşacak fiyatlamalara bağlı olarak benzin ve motorinde 10 liranın üzerinde indirim ihtimali bulunuyor.
Motorinde yapılacak indirimin tamamının pompa fiyatlarına yansıması beklenirken, benzinde eşel mobil sistemi nedeniyle indirimin yüzde 75’inin ÖTV’ye, yüzde 25’inin ise satış fiyatına yansıyacağı ifade ediliyor.