Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Şehirler arası otobüslerde tehlikeli ihlaller! TOFED'den ağır ceza çağrısı

Şehirler arası otobüslerde trafik ihlalleri yolcu güvenliğini tehdit ediyor. TOFED Başkanı Birol Özcan, tehlikeli sürüşlere karşı ağır ceza ve sıkı denetim çağrısında bulundu.

GÜNDEM 26.10.2026 11:06 Nahibe Demirel Okuma Süresi: 3 dk
Şehirler arası otobüslerde tehlikeli ihlaller! TOFED'den ağır ceza çağrısı
Paylaş:
N

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, şehirler arası yolcu otobüslerinde trafik kurallarına aykırı davranışların can güvenliğini tehdit ettiğini belirtti. Özcan, özellikle otoyolda geri gitme, telefon kullanma ve tehlikeli manevralara karşı denetimlerin artırılmasını ve cezaların ağırlaştırılmasını istedi.

Şehirler arası yolcu taşımacılığında sürücülerin yaptığı trafik ihlalleri, yolcu güvenliği açısından endişe yaratıyor. Seyir halindeyken şoför değiştirilmesi, kaçırılan kavşağa ulaşmak için otoyolda geri gidilmesi, hız sınırlarının aşılması ve direksiyon başında telefon kullanılması, kazalara yol açabilecek davranışlar arasında gösteriliyor.

Manisa'nın Akhisar ilçesinde 11 Ekim'de meydana gelen ve 11 kişinin hayatını kaybettiği, 27 kişinin yaralandığı otobüs kazası, yolcu taşımacılığındaki denetimleri yeniden gündeme taşıdı. Kazanın ardından ortaya çıkan güvenlik kamerası görüntülerinde, tur otobüsünün otoyolda durup geri geri gittiği ve çekiciyle çarpıştığı belirlendi.

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, AA'ya yaptığı açıklamada, benzer kazaların önlenmesi için sürücülerin daha sık denetlenmesi gerektiğini söyledi.

OTOYOLDA GERİ GİDEN SÜRÜCÜLERE UYARI

Bazı otobüs sürücülerinin kaçırdıkları kavşaklara ulaşmak için otoyolda geri gitmeye çalıştığını belirten Özcan, bu davranışın ciddi kazalara neden olabileceğini vurguladı.

Sürücülerin yanlış güzergâha girdiklerinde ilerideki uygun dönüş noktasını kullanmaları gerektiğini ifade eden Özcan, birkaç dakikalık zaman kaybını önlemek amacıyla yolcu güvenliğinin tehlikeye atılmaması gerektiğini söyledi.

Özcan, "Bu disiplinsiz alışkanlıktan vazgeçmemiz lazım ama bunun için, vazgeçmemiz için de denetlememiz lazım. Bunun için ağır cezalar yazıldığı zaman hiç kimse bunu yapmaz. Denetleme ve disiplin şart." dedi.

TELEFON KULLANIMI VE TEHLİKELİ MANEVRALARA DİKKAT ÇEKTİ

Şehirler arası yolculuklarda trafik güvenliğini tehlikeye atan başka davranışların da bulunduğunu belirten Özcan, sürücülerin telefonla ilgilenmesi, yanındaki kişilerle uzun süre sohbet etmesi, sinyal vermeden şerit değiştirmesi ve hatalı sollama yapmasının kazalara neden olabileceğini anlattı.

Ağır vasıtaların uygun olmayan şeritleri kullanmasının da trafik akışını olumsuz etkilediğini belirten Özcan, kurallara uyulmasının denetimlerle sağlanabileceğini ifade etti.

Özcan, otoyollarda dron ve kameralarla yapılan kontrollerin artırılması gerektiğini söyledi.

OTOBÜSLERDE EMNİYET KEMERİ İÇİN ALARM ÖNERİSİ

Yolcuların emniyet kemeri kullanımına yeterince dikkat etmediğini belirten Özcan, otobüslerdeki güvenlik sistemlerinin geliştirilmesini istedi.

Otomobillerde kullanılan emniyet kemeri uyarı sistemlerinin yolcu otobüslerine de uygulanabileceğini ifade eden Özcan, "Otobüslerdeki tüm koltuklarda kemer olması ve kemer kullanılmıyorsa sistemin alarm vermesi lazım." dedi.

Emniyet kemeri takmayan veya direksiyon başında telefon kullanan sürücülere yönelik yaptırımların da ağırlaştırılması gerektiğini dile getirdi.

İKİ ŞOFÖRÜN DE BELGELERİ KONTROL EDİLMELİ

Şehirler arası otobüslerde görev yapan sürücülerin çalışma ve dinlenme sürelerinin düzenli olarak incelenmesi gerektiğini belirten Özcan, trafik polisi ve jandarma ekiplerinin denetimlerde her iki şoförü de kontrol etmesini önerdi.

Sürücülerin ehliyet, SRC belgesi ve dijital kartlarının incelenmesinin önemine işaret eden Özcan, dijital kartlar aracılığıyla sürüş, çalışma ve dinlenme sürelerinin tespit edilebildiğini söyledi.

Bu bilgiler doğrultusunda kuralları ihlal eden sürücülere yaptırım uygulanması gerektiğini belirtti.

OTOBÜS FİRMALARINA DENETİM ÇAĞRISI

Özcan, trafik güvenliğinin sağlanmasında otobüs firmalarının da sorumluluğu bulunduğunu vurguladı.

Firmaların kendi denetim mekanizmalarını etkin biçimde işletmesi gerektiğini belirten Özcan, güzergâh ve sefer saatlerine uyulmasının önemine değindi. Belirlenen güzergâhların kurallara aykırı şekilde değiştirilmemesi gerektiğini ifade etti.

TRAFİK İHLALLERİNE DAHA AĞIR CEZA İSTEDİ

Mevcut yaptırımların caydırıcılığının artırılması gerektiğini savunan Özcan, özellikle otoyolda geri gitme, hız sınırlarını aşma ve telefonla ilgilenme gibi ihlaller için daha ağır cezalar uygulanmasını istedi.

Akhisar'daki kazaya ilişkin kesin değerlendirme yapabilmek için inceleme sonuçlarının beklenmesi gerektiğini belirten Özcan, sürücülerin kurallara aykırı davranışlarının önlenmesinde eğitim, disiplin ve denetimin birlikte yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

HABER BİLGİSİ
Kaynak: AA
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Sırbistan’da tarihi değişim: Öğrenciler kazandı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sırbistan’da tarihi değişim: Öğrenciler kazandı
WhatsApp
İhbar Hattı