Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yılki hasat döneminin 140 milyon ton üretimle tamamlanmasının beklendiğini açıkladı. Yumaklı, bu rakamın Türkiye’de tüm zamanların en yüksek üretim seviyesi olacağını belirtti.
Bakan Yumaklı, Karabük’te düzenlediği basın toplantısında tarımsal üretim, hasat süreci ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
HUBUBAT HASADINDA SONA GELİNDİ
Karabük programı kapsamında Eflani ilçesine bağlı Esencik köyünde buğday hasadına katılan Yumaklı, bu yıl tarım açısından verimli bir dönem geçirildiğini ifade etti.
Yumaklı, son 66 yılın en iyi yağışlarının yaşandığı bir sezon geçirildiğini belirterek, buğday ve arpa hasadının yüzde 93’ünün tamamlandığını söyledi.
Hasat döneminin başında yüksek verim beklentisi içinde olduklarını aktaran Yumaklı, açıklanan üretim rakamlarının bu beklentiyi desteklediğini dile getirdi.
“HASADIMIZI 140 MİLYON TONLA KAPATACAĞIZ”
Bakan Yumaklı, üretim rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Allah nasip ederse hasadımızı 140 milyon tonla kapatacağız. Bu, tüm zamanların rekoru olacak.” dedi.
Türkiye’nin tarımsal üretim gücüne dikkat çeken Yumaklı, iklim değişikliği ve diğer etkilerle mücadele kapsamında tohum geliştirme ve yeni üretim yöntemleri üzerine çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Çiftçilerin emeğinin önemine vurgu yapan Yumaklı, tarımsal üretimin artırılması için desteklerin devam edeceğini ifade etti.
TMO 11,5 MİLYON TON ÜRÜN ALDI
Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hasat döneminden itibaren üreticilere destek olmak amacıyla alımlarını sürdürdüğünü açıkladı.
TMO’nun bugüne kadar 11,5 milyon ton ürün satın aldığını belirten Yumaklı, sezon başında 600 olarak açıklanan alım noktası sayısının ihtiyaçlar doğrultusunda 769’a çıkarıldığını söyledi.
Yumaklı, “Hiçbir çiftçimizin, üreticimizin elinde alınmadık 1 gram ürün bırakmayacağız” açıklamasını hatırlatarak, bu hedef doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
ANIZ YAKILMAMASI ÇAĞRISI
Hasat döneminin sona ermesiyle bazı bölgelerde görülen anız yakma olaylarına da değinen Yumaklı, bu uygulamanın toprağa ve çevreye zarar verdiğini belirtti.
Anız yakmanın topraktaki canlı yaşamını olumsuz etkilediğini ifade eden Yumaklı, ormanlık alanlara yakın bölgelerde yangın riskini artırabileceğine dikkat çekti.
Yumaklı, üreticilere çağrıda bulunarak, anız yakılmaması konusunda hassasiyet gösterilmesini istedi