Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki okullarda meydana gelen olayların ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, çocukları şiddete yönelten dijital riskleri incelemek üzere sivil toplum kuruluşlarını ve uzmanları dinledi.
KOMİSYON OKUL ŞİDDETİNİN KÖKLERİNİ ARAŞTIRIYOR
Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'ta okullarda yaşanan üzücü olayların ardından, çocukların dijital ortamlarda karşılaştıkları riskleri ve olumsuz etkileri önlemek amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu önemli bir toplantı gerçekleştirdi. AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında bir araya gelen komisyon; İstanbul Aile Vakfı, Sosyoloji Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Hukuki Araştırmalar Derneği temsilcilerini dinledi. Komisyon Başkanı Beyazıt, toplantının açılışında yakın zamanda Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına da verimli bir çalışma ziyareti gerçekleştirdiklerini aktardı.
DİJİTAL MEDYA TOPLUMSAL DEĞERLERİ AŞINDIRIYOR
Komisyonda söz alan İstanbul Aile Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Üner Karabıyık, yaptıkları çarpıcı bir saha çalışmasının sonuçlarını paylaştı. Karabıyık, araştırmaya katılanların yüzde 82,9'unun dijital medyanın çocuklar üzerindeki zararının faydasından çok daha fazla olduğunu belirttiğini ifade etti. Katılımcıların yüzde 80,7'sinin ise dijital medyanın toplumsal değerleri aşındırdığı görüşünde birleştiğini söyleyen Karabıyık, bu oranların toplumun dijital risklerin farkında olduğunu net bir şekilde gösterdiğini vurguladı.
HER 5 ERGENDEN 1'İ YALNIZ
Genç neslin psikolojik durumu hakkında sarsıcı veriler paylaşan Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Selçuk Candansayar ise dijital platformların yarattığı yapısal krize dikkat çekti. Türkiye'de 1990 yılında yakın arkadaşı olmayan ergen oranının yüzde 7 seviyesinde olduğunu hatırlatan Candansayar, bu oranın günümüzde yüzde 19'a fırladığını açıkladı. Günümüzde her 5 ergenden 1'inin "hiç yakın arkadaşım yok" dediğini belirten Candansayar, bu durumun çok büyük bir yalnızlaşmaya işaret ettiğini ve dijital platform şirketlerinin bu krizi adeta bile isteye ürettiklerini öne sürdü.
BAĞIMLILIKTA EN KRİTİK YAŞ: 12-18
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Akademi Direktörü Hakan Çetin de internetle ilişkili bağımlılıklar konusunda kuruma yapılan başvurulardaki yaş dağılımına dair kritik istatistikler sundu. Çetin, internet bağımlılığı sebebiyle kendilerine başvuranların yüzde 64 gibi çok büyük bir kısmının 12-18 yaş grubundaki gençlerden oluştuğunu bildirdi. En yüksek oranın bu yaş aralığında kümelendiğini ifade eden Çetin, bu verinin okullardaki suç ve şiddet ilişkisini ortaya koymak açısından son derece hayati bir gösterge olduğunu sözlerine ekledi.