Türk Devletleri Teşkilatı Adalet Bakanları 3. Toplantısı İstanbul'da gerçekleştirildi. Toplantının ardından adli tıp, adli yardımlaşma, noterlik, dijital adalet ve mesleki eğitim alanlarında iş birliğinin geliştirilmesini öngören ortak bildiri imzalandı.
ADALET BAKANLARI İSTANBUL'DA BULUŞTU
TDT Adalet Bakanları 3. Toplantısı, Adalet Bakanı Akın Gürlek'in moderatörlüğünde 6-7 Ekim tarihlerinde Çırağan Sarayı'nda düzenlendi.
Toplantıya TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Azerbaycan Adalet Bakanı Farid Ahmadov, Kazakistan Adalet Bakan Yardımcısı Botagoz Shaimardanovna Zhakselekova, Kırgızistan Adalet Bakanı Almaz Ayılçiev ve Özbekistan Adalet Bakanı Akbar Tashkulov katıldı.
Gürlek, Astana ve Bakü'de belirlenen hedeflerin ardından adalet alanındaki iş birliğinin somut adımlara dönüşmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi.
ORTAK BİLDİRİ İMZALANDI
Görüşmelerin ardından Türk devletleri arasındaki adli iş birliğini geliştirmeye yönelik ortak bildiriye imza atıldı.
Bildiride adli tıp, adli yardımlaşma, noterlik, dijital adalet ve mesleki eğitim başta olmak üzere çeşitli alanlarda ortak çalışmaların güçlendirilmesine yönelik başlıklar yer aldı.
Gürlek, ortak bildirinin yalnızca bir temenni metni olmadığını, ülkelerin adalet sistemlerini geleceğe taşıyacak stratejik bir yol haritası niteliğinde olduğunu ifade etti.
HEDEF “TDT E-ADALET SİSTEMİ”
Toplantının öne çıkan başlıklarından biri dijital dönüşüm oldu. Gürlek, ülkelerin bu alandaki deneyimlerinin bir araya getirilerek “TDT E-Adalet Sistemi” hedefinin somutlaştırılması gerektiğini belirtti.
Güvenli veri paylaşımı, e-yargı uygulamalarındaki iyi örneklerin paylaşılması ve teknik iş birliğinin geliştirilmesi üzerinde duruldu.
Türkiye'nin bu alandaki tecrübesini diğer ülkelerle paylaşmaya hazır olduğunu belirten Gürlek, “Türkiye olarak bu alandaki tecrübelerimizi kardeş ülkelerimizle paylaşmaya hazırız.” dedi.
ADLİ YARDIMLAŞMA İÇİN YENİ ANTLAŞMA ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR
Toplantıda “Hukuki Konularda Çok Taraflı Adli Yardımlaşma Antlaşması”na yönelik çalışmalar da ele alındı.
Gürlek, antlaşmanın hayata geçirilmesiyle Türk devletleri arasındaki adli yardımlaşmanın daha hızlı, etkin ve öngörülebilir hale geleceğini söyledi. Uzmanlar tarafından sürdürülen çalışmaların tamamlanarak antlaşmanın imza aşamasına getirilmesinin hedeflendiğini belirtti.
Bakü'de 3 Nisan 2026'da imzalanan Türk Adli Tıp Ağına İlişkin Mutabakat Zaptı'nın da ülkelerin adli tıp kurumları arasındaki yeni iş birliklerine zemin hazırlaması bekleniyor.
NOTERLİK ALANINDA İŞ BİRLİĞİ ARTIRILACAK
Türk Dünyası Noterler Birliği kapsamında yürütülen çalışmalar da toplantının gündeminde yer aldı.
Noterlik kurumları arasındaki bağların güçlendirilmesi, karşılıklı deneyim paylaşımının artırılması ve birliğin daha etkin bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor.
ADALET PERSONELİ İÇİN ORTAK EĞİTİM PROGRAMLARI
Yargı mensupları ve adalet personelinin mesleki kapasitesinin geliştirilmesi için ortak eğitim programları, çalışma ziyaretleri, uzman değişimleri ve tematik toplantılar yapılması planlanıyor.
Gürlek, kurumlar arasındaki iş birliğinin kalıcı hale gelmesinde bilgi ve tecrübe paylaşımının önemli rol oynadığını vurguladı.
“Türkiye olarak, TDT çatısı altında adalet alanındaki iş birliğimizi daha ileri taşımak ve ortaya koyduğumuz ortak iradeyi somut sonuçlara dönüştürmek için üzerimize düşen katkıyı vermeye hazırız.” ifadelerini kullandı.
2027'DEKİ TOPLANTI KIRGIZİSTAN'DA
Toplantıda TDT Adalet Bakanları 4. Toplantısı'nın 2027 yılında Kırgızistan'da yapılması konusunda da mutabakata varıldı.
Programın sonunda Gürlek, toplantının ve Türk dünyası arasındaki kardeşliğin hatırası olarak katılımcı bakanlara hediye takdim etti.