Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 12. Türk Tıp Dünyası Kurultayı kapsamında düzenlenen "Gençlerle Buluşma" etkinliğinde Türkiye'nin sağlık teknolojilerine yönelik hedeflerini paylaştı. Robotik cerrahi cihazlarının geliştirilmesine ilişkin takvimi açıklayan Memişoğlu, en geç 2027'nin başında TÜSEB üzerinden çağrıya çıkacaklarını belirtti.
Etkinlikte Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da yer aldı. Üç isim, gençlerin sorularını yanıtladı.
ROBOTİK CERRAHİ CİHAZI İÇİN 2027 HEDEFİ
Sağlık Bakanlığının bilişim ve robotik cerrahi teknolojileri alanında çalışmalar yürüttüğünü belirten Memişoğlu, yerli imkânlarla robotik cerrahi cihazı geliştirilmesine yönelik planlarını açıkladı.
Memişoğlu, uluslararası işbirliğine de açık olduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:
"En geç 2027'nin başında TÜSEB'den robotik cerrahi cihazı için çağrıya çıkacağız. Dünyaya 'Gelin beraber üretelim bunu' diyeceğiz."
SAĞLIKTA YAPAY ZEKÂ ÇALIŞMALARI GENİŞLEYECEK
Türkiye'nin sağlık alanındaki dijital altyapısına da değinen Memişoğlu, 2015 yılından bu yana e-Nabız sistemi aracılığıyla sağlık verilerinin elektronik ortamda toplandığını hatırlattı.
Bu verilerin işlenmesiyle yapay zekâ teknolojilerinin sağlık hizmetlerinde daha etkin kullanılmasını hedeflediklerini belirten Memişoğlu, Türkiye'yi bu alanda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri hâline getirmek için çalışacaklarını ifade etti.
Bakanlık olarak TÜSEB aracılığıyla sağlık bilişimi altyapısını geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini de aktardı.
MEMİŞOĞLU'NDAN GENÇLERE TAVSİYELER
Etkinlikte gençlere seslenen Memişoğlu, idealist olmanın ve hedef belirlemenin önemine dikkat çekti.
"İdealizm mutluluktur esasında. Çünkü ideal insan hedefi olan insandır. Neden yaşadığını bilir. İdealizm, adanmışlıkla beraber mutluluğun kaynağıdır. Ben her zaman bunu ifade ediyorum. İnsanların idealist olması lazım." dedi.
Gençlere hata yapmaktan korkmamaları gerektiğini söyleyen Memişoğlu, aynı hataların tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı. Memişoğlu, "Hata yapmanız lazım. Hata yapabilirsiniz. İki kere aynı hatayı yapmayın. Çünkü iki kere aynı hatayı yaptıktan sonra pişman olursunuz. Ben iki kere aynı hatayı yapmamaya çalıştım." ifadelerini kullandı.
"BİR OLACAĞIZ, SARILACAĞIZ, ÜRETECEĞİZ"
Gençlerin toplumsal sorumluluklarına da değinen Memişoğlu, birlik ve üretim vurgusu yaptı.
Memişoğlu, "Eğer kötülük hakimse bunun kabahati kötülükte değildir, iyiliğin kuvvetli ve güçlü olmamasındandır. Onun için bir olacağız, sarılacağız, üreteceğiz, güçlü olacağız ki kötülük, kötülüğünü yapamasın." değerlendirmesinde bulundu.