Gürcistan hükümeti, Türkiye ile uzun süredir kimlik kartı üzerinden yapılan geçişlerde önemli bir değişikliğe gidiyor. Ülkeye girişlerde 1 Ocak 2026’dan itibaren seyahat ve sağlık sigortası ibrazı zorunlu hale getirildi. Yeni düzenleme, günübirlik ziyaretler dâhil tüm Türk vatandaşlarını kapsayacak.
UYGULAMA 1 OCAK 2026’DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Gürcistan hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Türk vatandaşlarının ülkeye girişinde artık yalnızca kimlik veya pasaportun yeterli olmayacağı bildirildi. Düzenleme kapsamında her yolcunun geçerli bir seyahat ve sağlık sigortası poliçesi sunması gerekecek. Söz konusu uygulama, ilk olarak Gürcistan Parlamentosu tarafından kabul edilmiş ve 1 Haziran 2024’te yürürlüğe girmesi planlanmıştı. Ancak teknik ve idari gecikmeler nedeniyle yürürlük tarihi 2026 yılı başına ertelendi.
GÜNÜBİRLİK BATUM ZİYARETLERİ DE KAPSAMDA
Yeni zorunluluk, Hopa–Sarp Sınır Kapısı üzerinden Batum’a geçiş yapan günübirlik ziyaretçileri de etkileyecek. Böylece sadece birkaç saatlik ziyaretlerde bile sigorta yaptırılması zorunlu olacak. Yetkililer, 1 Ocak 2026'dan itibaren sigorta poliçesi bulunmayan Türk vatandaşlarının Gürcistan’a girişine izin verilmeyeceğini açık şekilde belirtti.
KARARIN GEREKÇESİ: KAZALAR VE SAĞLIK SORUNLARI
Gürcistan makamları, uygulamanın nedenini Türk vatandaşlarının ülkede yaşadığı bazı acil durumlara bağladı. Son yıllarda meydana gelen trafik kazaları, ani sağlık problemleri ve sigortasız tedavi masraflarının artması iki ülke arasında hem mali hem de hukuki sorunlara yol açıyordu. Yeni düzenlemenin, bu mağduriyetlerin azaltılması ve sağlık hizmetlerinin güvence altına alınması amacıyla devreye alındığı ifade edildi.
Kaynak: Haber Merkezi