İzmir’de Buca Belediyesi ve bağlı iştiraklerine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 6 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda Belediye Başkanı Görkem Duman ve eski Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın da aralarında bulunduğu 53 şüpheli gözaltına alındı.
BAŞSAVCILIKTAN OPERASYON AÇIKLAMASI
Başsavcılık, dosya kapsamında 62 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini açıkladı. Açıklamada, “Elde edilen deliller doğrultusunda, aralarında belediye yöneticileri, çalışanlar ve firma sahiplerinin de bulunduğu toplam 62 şüpheli şahsa yönelik, 1 Haziran tarihinde İzmir merkezli 6 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirilmiştir.” denildi. Şüphelilerden 3’ünün cezaevinde olduğu, yurt dışındaki 4 kişi için yakalama kararı çıkarıldığı, 2 kişinin ise arandığı bildirildi.
RÜŞVET VE USULSÜZLÜK İDDİALARI
Dosyada usulsüz imar işlemleri, rüşvet karşılığı kat ve daire artışı, ruhsat ve oturma izni süreçlerinde menfaat sağlandığı iddiaları yer aldı. CİMER ihbarları, tanık beyanları ve takip kayıtlarına göre bazı usulsüzlüklerin “proje yapıştırma” yöntemiyle gizlendiği, kaçak yapılara geriye dönük evrak düzenlendiği ve paraların inşaat şirketleri ile lüks mülkler üzerinden aklandığı öne sürüldü.
ŞÜPHELİ LİSTESİNDE KİMLER VAR?
Dosyada mevcut ve eski belediye başkanlarının yanı sıra başkan yardımcıları, eski ilçe parti başkanı, müdürler, teknik personel, iştirak yöneticileri, firma sahipleri ve müteahhitler bulunuyor. Bazı müteahhit ödemelerinin “sabun” adıyla anıldığı, belediye iştiraklerine ait kredi kartları ve kaynakların kişisel harcamalarda kullanıldığı, “bankamatik personel” yöntemiyle fiilen çalışmayan kişilere ödeme yapıldığı iddia edildi.
İHALE VE DOĞRUDAN TEMİN İŞLEMLERİ MERCEKTE
Araç kiralama, lastik alımı, çöp konteyneri, bitki alımı, etkinlik organizasyonları ve doğrudan temin işlemleri de dosyada incelenen başlıklar arasında yer aldı. Bazı alımların belirli firmalara yönlendirildiği, fahiş fiyatlarla işlem yapıldığı ve bu süreçlerden menfaat sağlandığı ileri sürüldü.