Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Türkiye'nin en uzun ve en hızlı metrosu açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam 69 kilometre uzunluğundaki Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Halkalı metro projesinin son etabı olan Halkalı-Arnavutköy kesimini törenle hizmete açtı.

GÜNDEM 19.06.2026 15:09 Buket Saymaz 319 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Türkiye'nin en uzun ve en hızlı metrosu açıldı
Paylaş:
N

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro Hattı Açılış Töreni"nde önemli açıklamalarda bulundu. Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Halkalı Metro Projesi'nin 22 kilometrelik son halkası olan Halkalı-Arnavutköy kesiminin hizmete girmesiyle Türkiye'nin en uzun ve en hızlı metro hattı tamamlanmış oldu. Projenin açılışında konuşan Erdoğan, "Milyonlarca vatandaşımız İstanbul'un merkezi noktalarına zahmetsiz bir şekilde ulaşım imkanına kavuştu" dedi. 

Hattın açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan; Ulaştırma Bakanlığı, yerli sinyalizasyon sistemini geliştiren ASELSAN ve TÜBİTAK ile projede çalışan tüm işçi ve mühendislere teşekkür etti. Fatih Sultan Mehmet'in "Hüner, bir şehir bünyad etmektir; reaya, kalbin abad etmektir" sözünü hatırlatan Erdoğan, İstanbul halkını hak ettiği hizmet standardıyla buluşturmak için gece gündüz çalıştıklarını vurguladı.

DEV METRO PROJESİ İKİ AYRI KOLLAN HAYATA GEÇİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 istasyondan oluşan 69 kilometrelik dev projenin 37,5 kilometrelik Gayrettepe-İstanbul Havalimanı ve 31,5 kilometrelik Halkalı-İstanbul Havalimanı kolları olarak şehre kazandırıldığını belirtti. Geçtiğimiz yıllarda hattın 47 kilometrelik Arnavutköy-Gayrettepe kesiminin aşama aşama devreye alındığını anımsatan Erdoğan, buralarda hızlı tren hattı, Mahmutbey-Mecidiyeköy-Kabataş metrosu, Yenikapı-Hacıosman metrosu ve metrobüs entegrasyonlarının daha önce sağlandığını aktardı.

5 YENİ İSTASYON VE TAM ENTEGRASYON DÖNEMİ

Hizmete giren 22 kilometrelik Halkalı-Arnavutköy kesiminin İbn Haldun Üniversitesi, Kayaşehir, Olimpiyatköy, Halkalı Stadı ve Halkalı olmak üzere 5 yeni istasyona sahip olduğunu açıklayan Erdoğan, kurulan yeni bağlantıları şu sözlerle özetledi:

"Kayaşehir istasyonunda Bakırköy-Kirazlı-Başakşehir-Kayaşehir metrosu ile, Olimpiyatköy istasyonunda Ataköy-İkitelli-Olimpiyat metrosu ile entegrasyon sağlandı. Halkalı Stadı istasyonunda yapımı devam eden Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt metrosu ile bağlantı kuruldu. Halkalı istasyonunda da yüksek hızlı tren hatları, Marmaray, Halkalı-Bahçeşehir banliyö hattı ve Yenikapı-Kirazlı-Halkalı metrosu ile tam entegrasyon gerçekleştirildi."

SEYAHAT SÜRELERİ AZALIYOR

Yeni hat sayesinde seyahat sürelerinin büyük ölçüde kısaldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni süreleri paylaştı. Halkalı-İstanbul Havalimanı arası 30 dakikaya, Halkalı-Göktürk arası 43 dakikaya, Halkalı-Kağıthane arası 54 dakikaya, Halkalı-Gayrettepe arası ise 57 dakikaya düşüyor. Küçükçekmece-Kemerburgaz arasının 50 dakikaya, Başakşehir-Kağıthane arasının ise 48 dakikaya ineceğini duyuran Erdoğan, projenin 25 yılda vakitten 117 milyon saat tasarruf ettirmesini ve 935 milyon euro toplam ekonomik fayda sağlamasını beklediklerini ifade etti.

İSTANBUL'DA YENİ METRO HATLARININ İNŞASI SÜRÜYOR

Ulaştırma Bakanlığı'nca İstanbul'da inşa edilen hatların uzunluğunun 191 kilometreye çıkacağını müjdeleyen Erdoğan, 4,5 kilometre uzunluğundaki Altunizade - Çamlıca Camii - Bosna Bulvarı hattı ile 6,3 kilometrelik Yavuztürk - Ümraniye Spor Tesisi hattının yapımının sürdüğünü kaydetti. Erdoğan, "İstanbul'un beceriksiz siyasetçileri elindeki trafiği rahatlatacağız" dedi.

 

 

 

 

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Dünyanın gözü bu anlaşmadaydı: İsrail ve Hizbullah ateşkes ilan etti
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dünyanın gözü bu anlaşmadaydı: İsrail ve Hizbullah ateşkes ilan etti
WhatsApp
İhbar Hattı