IEA’nın “Enerji ve Yapay Zekâ” raporuna göre, önümüzdeki 5 yılda veri merkezlerinin küresel elektrik talebinin yaklaşık %130 artması bekleniyor. Bu artışın, yapay zekâ ve dijitalleşmedeki hızlı gelişmelerden kaynaklandığı belirtiliyor.
IEA’ya göre 2030’a kadar veri merkezlerinin elektrik tüketimi 945 TWh’e ulaşarak Japonya’nın mevcut tüketimini geçecek. ABD’de ise veri merkezlerinin enerji talebi, ülkenin toplam elektrik artışının yarısını oluşturacak ve enerji yoğun sanayi sektörlerinin toplamını aşacak.
Gelişmiş ülkeler, veri merkezlerinin artan elektrik tüketiminin yüzde 20’sinden fazlasını oluşturacak. Enerji ihtiyacının karşılanmasında yenilenebilir kaynaklar ve doğal gaz ön planda olacak, diğer enerji türleri de sistemi destekleyecek.
Rapora göre yapay zekânın enerji sektörü üzerindeki etkileri belirsizliğini koruyor. Yaygınlaşma hızı, enerji verimliliğine katkısı ve altyapıdaki darboğazların aşılması hâlâ net değil.
IEA Başkanı Fatih Birol, yapay zekânın enerji sektörü için dönüştürücü bir güç olduğunu vurgulayarak, politika yapıcılar ve piyasaların bu değişimin boyutlarını henüz tam kavrayamadığını belirtti.
Fatih Birol, 2030’a kadar ABD’deki veri merkezlerinin elektrik talep artışının neredeyse yarısını, Japonya’da ise yarısından fazlasını oluşturacağını belirtti. Malezya’da bu oranın beşte bire ulaşacağı öngörülüyor. Birol, yapay zekânın güçlü bir araç olduğunu ve nasıl şekilleneceğinin hükümetler, şirketler ve toplumlara bağlı olduğunu vurguladı.
Kaynak: İHA