Uygulamamızı ziyaret ederek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD’nin İran’daki üç nükleer tesisine yönelik saldırısına ilişkin değerlendirmede bulundu. Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada Starmer, “İran’ın nükleer programı uluslararası güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. İran’ın nükleer silah geliştirmesine asla izin verilmemelidir. ABD, bu tehdidi hafifletmek için harekete geçmiştir” ifadelerini kullandı.
ABD’nin saldırısının ardından Avrupa Birliği’nden ve diğer Avrupalı liderlerden gerilimi düşürmeye yönelik açıklamalar geldi. İngiltere Başbakanı Starmer, bölgedeki istikrarın korunmasının öncelikli olduğunu vurgulayarak, İran’a müzakere masasına dönme çağrısında bulundu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “İran’ın nükleer silah geliştirmesi, uluslararası güvenlik için bir tehdit olacaktır ve buna izin verilmemelidir” dedi. Kallas, tüm tarafları müzakere masasına dönmeye ve gerilimi artırmaktan kaçınmaya çağırdı. AB dışişleri bakanlarının konuyu yarın ele alacağı bildirildi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın üç ana nükleer tesisinin vurulduğunu duyurmasının ardından bir NATO yetkilisi, gelişmelerle ilgili açıklama yaptı. ABD basınına konuşan yetkili, özellikle Irak’taki NATO misyonunun güvenliği açısından gelişmeleri yakından izlediklerini belirtti.
Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, İran’daki saldırılar üzerine acil yönetim kurulu toplantısı çağrısı yaptı. Grossi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “İran’daki acil durumu göz önüne alarak yönetim kurulunu yarın toplantıya çağırıyorum” ifadelerine yer verdi.
UAEA tarafından yapılan resmi açıklamada ise ABD’nin İran’daki saldırılarının ardından Fordow Nükleer Tesisi dahil olmak üzere radyasyon seviyelerinde herhangi bir artış tespit edilmediği bildirildi.
Kaynak: İHA