İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD ile yapılacak müzakerelere katılmak üzere beraberindeki heyetle İsviçre’nin Cenevre kentine gitti. İran devlet televizyonu, heyetin Tahran’dan hareket ettiğini ve görüşmelerin üçüncü turunun yarın başlayacağını duyurdu.
İRAN-ABD NÜKLEER MÜZAKERELERİ YENİDEN BAŞLADI
Haziran 2025’te İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik saldırılarıyla kesintiye uğrayan müzakereler, Türkiye’nin girişimleri ve Umman’ın arabuluculuğunda yeniden canlandırıldı. Taraflar, 6 Şubat’ta Umman’da dolaylı görüşmeler yaparak sürecin devamı konusunda mutabakata vardı.
CENEVRE’DE ÜÇÜNCÜ TUR GÖRÜŞMELER
17 Şubat’ta Cenevre’de başlayan temasların ardından, üçüncü tur görüşmeler için Erakçi ve heyeti yeniden Cenevre’ye ulaştı. İran, nükleer programını atom bombası üretimini engelleyecek sınırlamalar çerçevesinde sürdürmek karşılığında yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor.
MÜZAKERELERDE ELE ALINAN KONULAR
-
Uranyum zenginleştirme oranının sınırlandırılması
-
Yüzde 60 düzeyinde zenginleştirilmiş yaklaşık 440 kilogram uranyum stokunun durumu
-
Yaptırımların kaldırılma takvimi
-
Doğrulama mekanizmaları

