İstanbul Silivri sahilinde deniz suyu kıyıdan yaklaşık 100 metre çekildi ve sahilde adacıklar oluştu. Benzer bir durum İzmir Seferihisar’da da yaşandı, tekneler karaya oturdu. Ege’deki deprem fırtınası nedeniyle İstanbul ve İzmir’deki bu görüntüler büyük paniğe yol açtı. Uzmanlar, konuyla ilgili açıklamalar yaptı.
İstanbul Silivri’deki deniz suyunun 100 metre çekilmesiyle ilgili, olası büyük bir depremin işareti olduğu iddialarına uzmanlar yanıt verdi. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, bölgede kuzeydoğu yönünden poyrazın etkili olduğunu belirtti.
İTÜ’LÜ UZMAN: KUZEYLİ RÜZGARLAR SİLİVRİ’DEKİ SU SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜP BANDIRMA’DA YÜKSELMEYE NEDEN OLABİLİR
Prof. Dr. Hüseyin Toros, rüzgarların kıyılardaki su seviyesini etkileyebileceğini belirterek, kuvvetli ve uzun süreli rüzgarların suyu açık denize çekerek seviyeyi düşürdüğünü, kuzeyli rüzgarların ise Silivri’deki suyu alıp Bandırma’ya götürdüğünü ve burada su seviyesinin yükselmiş olabileceğini söyledi.
PROF. DR. DOĞAN YAŞAR: İZMİR’DEKİ SU ÇEKİLMESİ NORMAL BİR DOĞA OLAYI
İzmir’deki sert poyraz nedeniyle deniz seviyesi düşmeye başladı. TÜBA Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu olayın Santorini’deki depremlerle bağlantısı olmadığını, poyrazın kuzeyden güneye doğru sert esmesi nedeniyle suyun güneye ittiğini ve bu tür su çekilmelerinin normal bir doğa olayı olduğunu belirtti. 2021 ve 2022’de de benzer olaylar yaşandığını, su seviyesinin Dikili’de 40-50 cm, salıya kadar ise 70-80 cm daha düşeceğini ifade etti.
AFETLER FELAKETE DÖNÜŞÜYOR
Prof. Dr. Doğan Yaşar, Türkiye’de doğadan korkulmaya başlandığını belirterek, afetlerin felakete dönüştüğünü söyledi. Depremler ve sellerin, önlemler alınmadığı için sorun yarattığını, doğanın aslında önceden ne yapacağını gösterdiğini ve gerekli önlemler alındığında korkulacak bir durum olmadığını vurguladı.