Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD ve Rusya arasında İstanbul’da gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, büyükelçiliklerin finansmanı konusunda ortak adımlar üzerinde anlaşmaya varıldığı ve iki ülke arasında doğrudan uçuşların yeniden başlatılma olasılığının değerlendirildiği kaydedildi.
ABD ve Rusya arasında büyükelçiliklerin faaliyetlerini etkileyen hususların ele alınması üzerine yürütülen görüşme, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu konutunda gerçekleştirildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, İstanbul’da gerçekleştirilen görüşmelerde büyükelçiliklerin finansmanı konusunda ortak adımlar üzerinde anlaşıldı.
Açıklamada, iki ülke arasında doğrudan uçuşların yeniden başlatılma olasılığının değerlendirildiği belirtildi. 6.5 saat süren görüşmede, iki ülkenin büyükelçiliklerinin sorunsuz şekilde finanse edilmesini sağlamak için karşılıklı adımların kararlaştırıldığı ve diplomatların görevlerini yerine getirebilmesi için uygun şartlar oluşturulması konusunda mutabakata varıldığı aktarıldı. Ayrıca, 2016-2018 yılları arasında ABD tarafından el konulan Rus diplomatik mülklerine ilişkin meselelerin ve ikili ilişkilerdeki çeşitli sorunların çözüm yollarının da ele alındığı belirtildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, görüşmelerin yapıcı ve iş odaklı bir atmosferde geçtiğini vurguladı ve bu diyalog kanalının devam edeceğini belirtti. İstanbul’daki görüşmeler, Rusya Dışişleri Bakanlığı Kuzey Atlantik Dairesi Direktörü Aleksandr Darchiev ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Sonata Coulter başkanlığındaki heyetler arasında yapıldı.
Kaynak: İHA