Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Timur Uğurlu, gebelikte kansızlığın (anemi) yol açtığı sağlık sorunları ve tedavi yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Hamilelikte vücudun önemli değişimler geçirdiğine dikkat çeken Op. Dr. Timur Uğurlu, şunları söyledi: “Gebelikte kan miktarı yaklaşık %20-30 oranında artar. Bu artış, vücudun hemoglobin yapmak için ihtiyaç duyduğu demir ve vitamin tedarikini artırır. Ancak birçok kadın, özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde yeterli miktarda demir alamaz. Bu durum kansızlığa yol açar ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.”
Op. Dr. Uğurlu, kansızlığın erken doğum ve doğum sonrası kanama riskini artırdığını belirtti. Ayrıca, kansızlığın anne yaşamını kaybetme riskini %60 oranında yükseltebileceğine dikkat çekerek, “Kansızlık tedavi edilmezse hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehdit edebilir” dedi.
Kansız annelerden doğan bebeklerde şu sorunların görülebildiğini ifade etti:
Anne adaylarının yaklaşık yarısında kansızlık görüldüğünü ifade eden Uğurlu, şu belirtileri sıraladı:
Hamilelik sırasında anemi riskini artıran faktörler arasında şunlar yer alıyor:
Gebelikte kan hacmindeki artış ve fetüs-plasenta ihtiyaçlarının, demir eksikliği riskini artırdığına dikkat çeken Uğurlu, şu bilgileri verdi: “Gıdalardaki demirin ancak %10 kadarı emilir. Bu nedenle gebelikte ekstra demir alımı zorunlu hale gelir. Kansızlık yoksa günde 60 mg, anemik gebelerde ise 100 mg ve üzeri demir takviyesi önerilir. Ayrıca folik asit eksikliği, erken doğum, yarık dudak-damak ve spina bifida gibi anormalliklere neden olabilir. Gebelik öncesi 400 mikrogram, belirgin eksiklik varsa 5 mg folik asit alınması gereklidir.”
Op. Dr. Uğurlu, gebelikte fetüsün artan ihtiyacı nedeniyle annede B12 eksikliği görülebileceğini belirterek şu uyarılarda bulundu: