İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Pekdemir, KAH’nın dünya genelinde en sık ölüm nedeni olduğunu belirterek, bu hastalığın bazen hiçbir belirti vermeden ani kalp krizi veya ani ölüme yol açabileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Pekdemir, koroner damarların ani tıkanmasının kalp krizi ile sonuçlandığını ve acil müdahale gerektirdiğini söyledi: “Koroner damarlar zamanla daralabilir, ancak bazı durumlarda bu daralmalar yıllarca belirti vermeden ilerleyebilir. Bu duruma kronik total oklüzyon (CTO) denir” diyen Pekdemir, CTO’nun yaygın bir durum olduğunu vurguladı.
“Ani ortaya çıkan damar tıkanıklıkları bazen ani ölümlerle de sonuçlanabilir” diyen Pekdemir, koroner arter hastalığının dünyada en yaygın hastalıklardan biri olduğuna vurgu yaptı. Pekdemir, “Bilindiği gibi kalbi besleyen üç ana damar var. Bu damarlar zamanla daralabilmekte ve tıkanabilmektedir. Diyabet, sigara, yüksek kolesterol, hipertansiyon gibi risk faktörleri ve sedanter yaşam tarzı damarların erken yaşta daralmasına neden olabilir. Bir damar daralmaya başladığında ani bir tıkanmaya yol açabilir. Ani ortaya çıkan damar tıkanıklıkları bazen ani ölümlerle de sonuçlanabilir. Genellikle bu darlıklar yumuşaktır ve anjio sırasında kullanılan basit malzemelerle açılabilir. Ancak yıllar içinde darlık gelişirse ve kireçlenme ortaya çıkarsa, damar sertleşir ve bu duruma kronik total oklüzyon denir” dedi.
Pekdemir, “İşlem deneyimli bir merkezde yapıldığında yüzde 70 başarı oranı vardır” diyerek, “Bazen kalbin bir damarında veya iki damarında tıkanıklık olabilir. Damarın tıkandığı bölgenin altında beslenemeyen yerlere vücut ince küçük damarlar geliştirebilir. Bu durum yeterli olmayınca nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Kronik total oklüzyon dediğimiz damarlar genellikle her anjio olan her 5 hastadan birinde bulunur ve yaşla birlikte sıklığı artar. Anjio sırasında daha değişik geliştirilmiş kompleks malzemeler ve tekniklerle bu damarları açmak zorundayız. Normalde hastanın iki kasığını kullanarak 2 kateter yerleştiriyoruz ve özel geliştirilmiş balonlar ve destek kateterleriyle tıkalı damara müdahale ediyoruz. Klinik olarak Türkiye’de bu işi en iyi yapan merkezlerden biriyiz” diye konuştu.
Kaynak: İHA