SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Klimt’in "Elisabeth Lederer" portresi 236,4 milyon dolara satıldı

Haber görseli

Avusturyalı ressam Gustav Klimt’in “Elisabeth Lederer” adlı portresi, New York’taki Sotheby’s Müzayede Evinde düzenlenen açık artırmada 236,4 milyon dolara alıcı bularak modern sanat kategorisinin en pahalı eseri unvanını kazandı.

1914 - 1916 yılları arasında yapılan, yaklaşık 1,8 metre uzunluğundaki tablo, 20 dakika süren açık artırmanın ardından satıldı. Eseri satın alan kişinin kimliği açıklanmadı. Bu satış, müzayede tarihinde satılan en pahalı ikinci sanat eseri olarak da kayda geçti.

REKORU “SALVATOR MUNDI” ELİNDE TUTUYOR

Daha önce “müzayedede satılan en pahalı sanat eseri” unvanı, 2017’de Leonardo da Vinci’nin “Salvator Mundi” tablosuna aitti. O eser 450,3 milyon dolara alıcı bulmuştu. “Modern sanat” alanında ise önceki rekor, 2022’de Andy Warhol’un “Marilyn Monroe” portresine aitti; Warhol’un eseri 195 milyon dolara satılmıştı.

NAZİLER TARAFINDAN YAĞMALANMIŞTI

Klimt’in portresinde, Viyana’nın varlıklı ailelerinden Lederer ailesinin kızı Elisabeth Lederer resmediliyor. Tablo, 1938’de Nazi Almanyası’nın Avusturya’yı ilhakı sırasında yağmalanmış, II. Dünya Savaşı sırasında çıkan bir yangında neredeyse yok olmuştu.

Eser, 1948’de Elisabeth’in kardeşi Erich Lederer’e iade edildi ve 1983’e kadar onun koleksiyonunda kaldı. 1985’te ise Estee Lauder’in varisi Leonard A. Lauder tarafından satın alındı. Lauder’in 92 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından tablo bu yıl satışa çıkarıldı.

Kaynak: İHA

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.
Köşe Yazarlarımız