Türkiye tiyatrosunun prestijli organizasyonlarından 28. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Prof. Dr. Aslı Yılmaz başkanlığındaki 33 kişilik jüri, sezon boyunca 268 oyunu değerlendirirken, gecede başarılı yapımlar ve sanatçılar 17 dalda ödüllendirildi.
AFİFE GECESİNDE ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Demet Evgar ve Atılgan Gümüş’ün sunumuyla gerçekleşen tören, “Afife” oyununun ensemble ekibinin sahnelediği müzikal performansla başladı. “Yılın En Başarılı Oyunu” ödülü “Lucy”ye verilirken, “Yılın En Başarılı Yönetmeni” ödülünü “Filler ve Karıncalar” oyunuyla Arzu Gamze Kılınç aldı.OYUNCULUK ÖDÜLLERİNDE ÖNE ÇIKAN İSİMLER
“Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu” ödülü “İlk Bakışta Prima Facie” oyunundaki performansıyla Rabia Zehra Şafak’ın oldu. “Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu” ödülünü ise “Gonzago’nun Öldürülüşü” oyunuyla Barış Yıldız kazandı. Yardımcı rol kategorilerinde Hakan Kargidanoğlu ve Pınar Yıldırım ödüle değer görüldü.PINAR YILDIRIM’DAN CAN ATALAY’A İTHAF
“Monologlar Müzesi Pavyon” oyunundaki performansıyla ödül alan Pınar Yıldırım, konuşmasında tiyatro emekçilerinin ekonomik zorluklarına değindi. Yıldırım, ödülünü Hatay’ın seçilmiş milletvekili Can Atalay’a ithaf ederek şu ifadeleri kullandı:“Aslında yalnız olmadığımı biliyordum. Sadece bazen ne kadar kalabalık, ne kadar kuvvetli olduğumuzu unutuyoruz. Çünkü bu coğrafya unutturuyor. Bu coğrafyada unutturuluyor. O yüzden ben de unutmamak için; hazır Soma’nın, Gezi’nin yıldönümü gelirken, ödülümü Gezi’nin avukatı, Soma Maden İşçileri Katliamı’nın avukatı, Aladağ yangınının avukatı, Çorlu Tren Kazası’nın avukatı, dört yıldır tutsak olan, Hatay’ın seçilmiş milletvekili Can Atalay’a ithaf ediyorum. Asla unutmayacağız Can, mücadele bizimle.”
ÖZEL ÖDÜLLER VE TEKNİK KATEGORİLER AÇIKLANDI
Gecede “Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü” Şahika Tekand’a, “Haldun Dormen Özel Ödülü” ise “Konken Partisi” yapımıyla Tiyatrokare’ye verildi. İlk kez verilen “Afife Onur Ödülü” ışık tasarımcısı Yakup Çartık’ın olurken, “Yapı Kredi Özel Ödülü” Prof. Dr. Merih Tangün’e takdim edildi. “Cehennem Çiçeği” sahne tasarımı, “Gergedanlar” giysi tasarımı, “Birbirimizi Hiç Göremeyecekmişiz” ise ışık ve hareket tasarımı ödüllerini aldı.