Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

61. Venedik Bienali açılmadan siyasi krizin odağı oldu

61. Venedik Bienali, açılış öncesi Rusya ve İsrail pavyonlarına yönelik protestolarla gündeme geldi; AB baskısı ve jüri istifası krizi büyüttü.

KÜLTÜR-SANAT 06.05.2026 19:35 Dicle Toğal 92 okuma Okuma Süresi: 1 dk
61. Venedik Bienali açılmadan siyasi krizin odağı oldu
Paylaş:
N

İtalya’da düzenlenen 61. Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi, 9 Mayıs’taki resmi açılış öncesinde Rusya ve İsrail pavyonları nedeniyle protestoların hedefi oldu. Rusya’nın yeniden bienalde yer alması Avrupa Birliği ve çok sayıda ülkenin tepkisini çekerken, İsrail pavyonu da Gazze nedeniyle eleştirilerin odağına yerleşti.

RUSYA VE İSRAİL PAVYONLARINA TEPKİ

photo-2024-04-17-05-55-55-2Venedik’te Rus pavyonu önünde toplanan bir Rus muhalif rock grubu ile Femen aktivistleri, Ukrayna bayrağının renklerini taşıyan meşalelerle Rusya’nın bienale katılımını protesto etti. Aynı gün “Sanat Soykırıma Karşı İttifakı” adlı grup da İsrail pavyonuna yürüyerek “Soykırıma son” ve “Soykırımın sanatla örtbas edilmesine hayır” yazılı pankartlar taşıdı.

BIENAL YÖNETİMİNDEN ‘PASAPORT’ SAVUNMASI

pietrangelo-buttafuoco-2025Venedik Bienali Vakfı Başkanı Pietrangelo Buttafuoco, tartışmalara ilişkin, “Eğer Bienal, eserleri değil, vizyonları değil, pasaportlara göre hareket etseydi, her zaman olduğu gibi dünyanın buluştuğu yer olmaktan çıkardı.” dedi. 
ParamonovRusya’nın Roma Büyükelçisi Aleksey Paramanov ise AB yaptırımlarını eleştirerek, “İtalyan yönetiminin ve Bienal Direktörlüğünün, AB'nin kabul edilemez ve acımasız diktalarının ve baskısının hedefi haline gelmesi son derece üzücü.” ifadelerini kullandı. AB’nin fonları durdurma süreci ve jürinin istifasıyla büyüyen kriz, bienalin açılışına siyasi gerilim damgası vurdu.
HABER BİLGİSİ
Kaynak: AA
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Muğla’da yangın alarmı: Havadan ve karadan müdahale sürüyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Muğla’da yangın alarmı: Havadan ve karadan müdahale sürüyor
WhatsApp
İhbar Hattı