Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Marmaris'teki Syrna Antik Kenti Eserleri Koruma Altına Alındı

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Syrna Antik Kenti'ne ait eserler, gerçekleştirilen çevre düzenlemesi ile koruma altına alındı. Bu çalışma, tarihi eserlerin korunmasını ve ziyaretçilere daha iyi tanıtılmasını amaçlıyor.

KÜLTÜR-SANAT 12.08.2026 17:06 Güncelleme: 12.08.2026 17:15 Mustafa Ümit Aydın 93 okuma Okuma Süresi: 1 dk
Marmaris'teki Syrna Antik Kenti Eserleri Koruma Altına Alındı
Paylaş:
N

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Syrna Antik Kenti’ne ait tarihi yapılar için çevre düzenlemesi yapıldı. Bayır Mahallesi’ndeki köy meydanında bulunan Helenistik döneme ait eserlerin çevresine koruma şeridi oluşturuldu. Alana ayrıca eserlerin tarihi ve arkeolojik özelliklerini anlatan Türkçe ve İngilizce bilgilendirme tabelaları yerleştirildi.

ASKLEPİOS KÜLTÜNE IŞIK TUTAN YAZIT KORUNUYOR

Koruma altına alınan eserler arasında yer alan antik yazıt, Syrna’nın sosyal ve dini yaşamına ilişkin önemli bilgiler içeriyor. Yazıtta, Asklepios’a ait kutsal alan ve sunağa yapılan bağışların yanı sıra farklı kişi ve toplulukların katkılarının drahmi cinsinden kaydedildiği belirtiliyor. Bu kayıtların, bölgede sağlık ve şifa tanrısı Asklepios kültünün varlığına işaret ettiği değerlendiriliyor.

BOZBURUN YARIMADASI’NIN TARİHİ DEĞERLERİ GELECEĞE TAŞINIYOR

Çalışma kapsamında Bozburun Yarımadası’na özgü basamaklı piramis biçimindeki taş temeller, yılan betimlemeleri bulunan sunaklar, işlenmiş bloklar ve çeşitli temel parçaları da koruma altına alındı. Marmaris Müze Müdürlüğü ve Marmaris Belediyesinin katkılarıyla yürütülen projede, bilimsel danışmanlığı Doç. Dr. Mehmet Gürbüzer ve ekibi üstlendi. Düzenlemeyle eserlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve ziyaretçilere daha sağlıklı biçimde tanıtılması hedefleniyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Mustafa Ümit Aydın
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Kurtulmuş: Bu bir genel af değil
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kurtulmuş: Bu bir genel af değil
WhatsApp
İhbar Hattı